Циститът е възпаление на пикочния мехур, проявяващо се с характерна симптоматика. Състоянието е изключително често срещано и голяма част от хората да се сблъсквали с него поне веднъж в живота си.

Това неприятно възпаление на пикочния мехур е по-често срещано при жени, но може и да засегне мъже. За появата му има различни фактори, а лечението зависи от тежестта на състоянието. В тази статия ще ви дадем по-подробна информация за цистита, за характерните му симптоми, причините за появата му и рисковите фактори и методите, използвани за лечение.

Важно е да разпознавате симптомите, характерни за цистита, за да можете да потърсите помощ и лечение навреме. Навременното и правилно лечение, съобразено с индивидуалните ви нужди бързо ще повлияе на дискомфорта и симптомите и ще ви предпази от потенциални усложнения.

Симптоми на цистита и причини за появата му

Симптомите на циститът са характерни и причиняват болка и дискомфорт. Един от честите симптоми на цистита е болката или паренето по време на уриниране. Болката може да е умерена или интензивна. Друг често срещан симптом е честото уриниране и усещането, че мехурът ви не е изпразнен напълно.

Също така за състоянието е характерна болка в долната част на корема и потъмняване на урината. При децата, страдащи от цистит се появява гадене и повръщане, висока температура и липса на енергия.

Има няколко вида цистит – остър, хроничен и неинфекциозен, а причините за появата им са различни. Най-често циститът (остър и хроничен) се появява в следствие на бактериална инфекция. Инфекциите възникват, когато бактериите, намиращи се по кожата или в червата, достигнат до пикочния мехур през уретрата.

Друга причина за появата на цистит е менопаузата. По време на менопаузата, поради липсата на естроген, лигавицата на уретрата на жените се свива и бактериите в във влагалището започват да се размножават. Размножаването на бактериите води до по-голяма опасност от това уретрата да се инфектира, а инфекциятя да достигне до пикочния мехур.

Невъзможността за изпразване на пикочния мехур също е повод за появата на цистит, защото няма да можете да изхвърлите всички бактерии, намиращи се в уринарната система. Причини за невъзможността за изпразване на пикочния мехур са инфекции, болести, предавани по полов път, бременност и разширена простата при мъжете.

Други причини за появата на цистит могат да бъдат слаба имунна система, дългосрочна употреба на катетър и увреждане на пикочния мехур след операция. Хората, страдащи от диабет са по-предразположени към появата на цистит, заради високите нива на захар в урината. Тези високи нива на захар осигуряват благоприятна среда за развитие на бактерии.

Как се лекува циститът

Лечението на циститът обикновено протича в домашни условия, а болката и дискомфортът бързо се влияят от медикаменти. Препоръчително е, ако страдате от цистит да пиете много вода и да избягвате полови контакти.

За облекчаване на болката може да приемате различни болкоуспокояващи медикаменти, а за лечение на първите симптоми на цистит, често лекарите изписват лекарства на билкова основа. Тези лекарства съдържат червена боровинка и мечо грозде, които са и сред най-използваните природни продукти за лечение на цистит.

При по-тежки състояния и хроничен, повтарящ се цистит, вашия лекар може да ви изпише и антибиотик за цистит. Антибиотиците се изписват, след направата н определени изследвания, като за целта се изследва кръв и урина. Когато е на лице бактериален растеж в урината и задълбочаване на симптомите се налага антибиотично лечение, което продължава от 5 до 7 дни, спрямо преценката на лекаря.

Нелекуван циститът може да стане хроничен или да доведе до други усложнения и нарушения на бъбречната функция. Затова е от съществено значение при усещане на първите симптоми на цистит да вземете навременни мерки. Консултирайте се с лекаря си и не прекъсвайте курса на лечение, дори да усетите подобряване на симптомите и състоянието ви.