Болките в коленете се срещат често както при мъже, така и при жени и се появяват при хора на всякаква възраст. Тъй като колянната става е сред най-големите и сложни стави в човешкото тяло, тя е и по-податлива на различни наранявания и увреждания.

На почти всеки му се случвало да изпитва неприятна болка и дискомфорт в коленете след тежки физически натоварвания. Обикновено тази болка не е опасна и минава с почивка, като за няколко дни симптомите се облекчават. С напредването на възрастта, хората също започват да изпитват болки в коленете, като това оплакване е сред най-срещаните проблеми при възрастните хора.

Но за появата на болка в коляното или в двете колене може да има много други причини, изискващи лекарска намеса. В тази статия ще ви даден отговори за това какви са възможните причини за болката в коленете, симптомите им и какви методи се използват за лечение.

Какви са възможните причини за поява на болка в коленете

Причините за поява на болка в коленете най-често са свързани с физически натоварвания и травми, особено при по-младите и активни хора. При тях могат да се получат навяхвания, изкълчвания или разкъсвания на връзките в коляното. С напредването на възрастта причините се променят и започват да се свързват с износване на хрущялите и ставите на коленете.

Спортните травми, които са най-често срещата причина за появата на болки се появяват при активни спортисти, заради интензивността на тренировките или при липса на правилна загрявка за тренировка. При хората, водещи активен начин на живот се появява т.нар „коляно на бегача“, което се свърза с остра болка в областта на капачката на коляното. Тази болка се появява по време на тичане, ходене и дори при продължително седене. Носенето на неудобни обувки по време на тренировка също може да причини болка в коленете.

Остеоартритът пък е най-често срещаната причина за болка в коленете с напредването на възрастта. Заболяването се появява заради износване на хрущяла на коляното и намаляването на синтеза на колаген. Освен хората в напреднала възраст, към развитието на заболяването са предразположени и тези с наднормено тегло, тъй като тежестта натоварва ставите и ги износва допълнително.

Ревматоидният артрит също е една от потенциалните причини за болка в коленете. Той представлява автоимунно състояние, причиняващо възпаление в ставите. Това състояние може да засегне всяка става в тялото, но в повечето случаи се среща в коленете.

Друга причина може да бъде остеоартрозата. Това е хроничната форма на остеоартрит, при която се случва прогресивна загуба на ставния хрущял, а причините за развитието ѝ са свързани с травми, инфекции и ставни заболявания. Други причини за болки в коленете могат да са свързани с генетичната предразположеност, определени метаболитни заболявания, вродени и придобити деформации на ставите и увреждане на менискусите или лигаментите.

Симптоми и лечение на болки в коленете

Симптомите на болките в коленете могат да се различават в зависимост от причината за тях. Най-честите оплаквания на хората, страдащи от такива болки са внезапни болки след физическо натоварване, скованост и трудност при сгъване и разгъване на крака и подуване в областта. Също е характерна болката при движение, хроничната болка и болка по време на седене със сгънати колена, както и усещане за слабост в коляното.

Въпреки че често болката в коленете не е повод за притеснение и минава с почивка, когато продължи по-дълго и ви пречи да се движите, трябва да потърсите мнението на специалист. Ранната диагностика и лечение ще предотврати по-сериозно увреждане и ще подобри качеството ви на живот.

Лечението на болите в коленете е различно и се определя от причината за тях. Когато болката е следствие от натоварване се препоръчва почивка, поставяне на лед върху мястото, компреси и повдигане на коляното. Могат да ви предпишат и болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, ако болката е внезапна и остра.

Ако изпитвате хронични болки в коляното заради напредването на възрастта, пък лечението е свързано с прием на колаген. Могат да ви бъдат препоръчани и други методи на лечение, спрямо индивидуалния ви случай.