Тялото сякаш изхвърля жега – навярно това се е случвало с всеки. Сама по себе си горещината на тялото не е болест. В повечето случаи горещината е само ярко изразен симптом на някакво заболяване.

Повишаването на температурата, усещането, че цялото тяло гори – такива симптоми свидетелстват за реакции на организма на дразнител. Нека да разгледаме 5-те най-често причини за усещане за горещина и да разберем как да реагираме на тях.

1. Вегетативна дисфункция

Нарушение в системата, отговаряща за редовното и стабилното функциониране на всички органи и въобще на целия организъм. Нагорещяването на тялото по време на пристъпи на вегето-съдова дистония е нещо напълно обичайно.

Заедно с това у човек могат да се наблюдават пристъпи на паника, тахикардия, повишено налягане и обилно отделяне на пот.

Решение на проблема

Причините за вегетативната дисфункция се крият по-скоро в областта на психологията на човека, затова определени медикаменти за нейното лечение просто не съществуват.

Методите на терапия на вегетосъдова дистония също са твърде обширни, за да се вместят в една статия. Единствено средство, достъпно за всички страдащи от това заболяване, е дихателната гимнастика.

Основното упражнение се изпълнява така – вдишване през носа като се брои до 4 и се диша с диафрагмата, задържане на дишането с броене до 7 и издишване с броене до 9 с отпускане на корема.

Упражнението помага за отпускане, също така способства за нормализиране на дишането и на сърцебиенето, а също и за намаляване на усещането за горещина.

2. Нарушаване на терморегулацията на организма

Разстройства на терморегулацията – нарушения на постоянната температура на тялото, предизвикани от дисфункция на централната нервна система.

При разстройства на ЦНС е възможно да започне интензивно отделяне на топлина в зависимост от температурата на външната среда, от количеството пот, отделяно от организма, от физическите натоварвания и от общото физическо състояние на човека.

Решение на проблема

Принципите на лечение на хипертермичното разстройство зависят от точната диагноза, поставена от специалист. Най-често се назначават препарати, въздействащи на централната нервна система.

Не трябва да се пренебрегва и укрепващата цялото тяло терапия – активният начин на живот, закаляването, пълноценното и балансирано хранене, съблюдаването на дневен режим, употребата на витаминни комплекси.

3. Период на менопауза при жените

В този период на повечето жени често им става горещо. Особено силно приливите на топлина се усещат през нощта. Обикновено това явление е вследствие на недостатъчния синтез от организма на жените на хормона естроген. Приливите на горещина могат да се съпровождат с главоболие, мигрена, нарушения на съня.

Решение

Изследване за определяне на състоянието на хормоналния фон. Прием на препарати, повишаващи нивата на естрогените. Диети.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Нивото на хормоните, синтезирани от този орган, влияе на целия организъм. В частност, на работата на нервната и сърдечно-съдовата система.

Решение

Даване на кръвни проби. Ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. След поставянето на диагнозата се следват предписанията на лекаря.

5. Повишено кръвно налягане

Хипертонията както знаем, е перманентно или временно повишаване на артериалното налягане. И то се съпровожда с резки пристъпи на горещина по цялото тяло, задушаване, ускорено сърцебиене.

Решение на проблема

Понижаване на кръвното налягане е възможно с препарати с бързо действие. Промяна на начина на живот – понижаване на теглото, спиране на цигарите, намаляване употребата на алкохол и преминаване на диета.