Модата диктува своите закони, съгласно които се стараят да живее преобладаващата част от хората. Когато си купувате ново бельо, колко често се замисляте за това колко то е полезно или вредно за организма?

Обикновено, първо вниманието ви привлича дизайнът, цветът, навикът към един или друг модел и удобството. Но всичко, което ви се струва комфортно е полезно за здравето. Нека да разберем, до какво може да доведе носенето на тесни дрехи.

С какво ни застрашава носенето на тясно бельо?

Осигурявайки ви явен физически дискомфорт, силно стягащата дреха, освен че е естетически непривлекателна, предизвиква и развитието на различни патологии както при мъжете, така и при жените.

  1. Постоянното носене на прашки – особено на такива, които се врязват в плътта, способства за възникването на заболявания на пикочно половите органи – цистит, млечница. Тясната лента плат, която е с форма на лястовица, механично дразни лигавицата, създавайки благоприятни условия за размножаване на патогенни микроорганизми. Тази лента от плат се превръща в нещо като контейнер за пот и за секретите от влагалището. Често именно този модел бикини се произвежда от синтетични материали, които още в по-голяма степен допринасят за задържането на влагата и за размножаване на микробите.
  2. Продължителното стягане на корема затруднява пълното отпускане на диафрагмата при дишане. Това може да се последва от развитие на хипервентилационен синдром, неврогенно разстройство на дишането, предизвикана от стрес уринарна инконтиненция и прищипване на тазобедрения нерв, в резултат на което се появяват усещания за парене, мравучкане, изтръпвания и болки в срамната област.
  3. Злоупотребата с носенето на тесни слипове или боксерки при мъжете предизвиква появата на кандидозен баланопостит, при което заболяване главата на пениса се възпалява. Това заболяване може да бъде предизвикано и продължителното механично раздразнение на тъканите, например от некачествено бельо или от такова с доста груба материя – прекалено твърди шевове, неподходящ материал.
  4. Качеството на спермата се влошава до толкова, че дори е възможно на мъжа да се постави диагноза „безплодие“. Природата неслучайно е разположила тестисите си извън тялото на мъжа и по-далеч от другите органи, точно именно, поради възможността от естественото им охлаждане. Температурата на тестисите трябва да бъде малко по-ниска от тази на тялото.

Американските учени провели изследване, при което се установило, че повишаването на температурата на тестисите само с 1 градус по Целзий понижава с цели 40% качеството на спермата. А професорът по андрология Ален Паси изследвал 500 мъже в продължение на година и забелязал закономерност при тези, които спят без долно бельо – спермограмата на тези, които обичат да спят без гащи била с 25% по-добра от тази от останалите представители на силния пол.

  1. Бикините, които са очевидно малки на една жена, често водят до застой на кръв в малкия таз. Това е пряк път към нарушаването на репродуктивната функция, възпаление на матката, на маточните тръби и на яйчниците. Притискането на лимфните възли е много вероятно да се последва от появата на развитието на злокачествени заболявания. Бельото не трябва да предизвиква триене, натиск или какъвто и да е друг вид неприятни усещания.

Лекарите гинеколози предупреждават, че най-голяма вреда тесните дрехи нанасят на младите подрастващи девойки. Също така жените с пищни форми знаят, че по-малкият размер предизвиква болки в гърба, поради неправилното разпределение на тежестта.