От детството знаем, че растенията помагат за обогатяването на въздуха с кислород, благодарение на фотосинтезата. Кои са 5-те стайни растения, които произвеждат най-много кислород?

1. Хлорофитум

Това растение не само очиства въздуха от замърсявания, но го обогатява интензивно с кислород. А благодарение на непретенциозността си оцелява, дори и ако домакинята изобщо не му обръща внимание.

Най-добре хлорофитумът расте на слънчев прозорец, но и на сянка се чувства добре. Обича да бъде обилно поливан, благодарен е и на редовно освежаване с вода.

2. Глоксиния

В плътните тъмнозелени листа на това стайно растение се съдържа много хлорофил. Затова за него не представлява трудност преработването на големи количества газ в кислород.

А цветовете с най-различни форми и цветове при добра грижа ще ви радват в продължение на няколко месеца. Тънкостта при грижите за глоксинията се състои в това, че след цъфтене на растението му е необходим период на покой.

Поради тази причина, когато наземната част на растението след цъфтежа започне да отмира, не изпадайте в паника. Ако желаете цветето ви да цъфти през цялата година, се налага да му осигурявате достатъчно светлина.

3. Сансевиера

Как само не наричат това растене – лелин език, дяволски език, леопардова лилия, змийско растение.

Сансевиерата образува значителни количества кислород и изобщо не е претенциозна – може да расте, както в прохладни, така и в топли помещения, макар и да и обича слънцето, понася полусянка и сянка, не е чувствителна към влажността и не се нуждае от често от поливане.

4. Дипсис

В цветарските магазини можете да срещнете това растение с названието „палма арека“. За това стайно растение са подходящи светлите и топли помещения.

За да не изсъхнат и пожълтеят листата е необходимо редовното им освежаване с обикновена вода. Много е важно в стаята, където расте дипсиса да бъде достатъчно свежо и да не стават течения.

Ако се спрете на това растение за подобряване на качеството на въздуха в дома ви, то се препоръчва закупуването, то да бъде пораснало, тъй като малките трудно оцеляват в домашни условия.

5. Красула

Това стайно растение е по-известно като дървото на живота или на парите. Съществува поверие, че привлича материалното благополучие, затова в офисите можете често да го срещате.

Освен на поверието, популярността на това растение се дължи на неговата непретенциозност. Това е сукулент и следователно може и да не се полива често.

Особено през зимата изобщо не е препоръчително, тъй като вероятността за загине е огромна, особено, ако е на терасата.

Към температурните условия и светлината красулата също не е взискателна, но ако листата му започнат да почервеняват или пожълтяват, то следва да го преместите на сянка.

Макар и посочените по-горе растения да произвеждат кислород, то имайте предвид, че за осъществяването на процеса на фотосинтезата е необходима слънчева светлина, в противен случай растенията допринасят за влошаване на качеството на въздуха в жилището, тъй като също дишат и съответно отделят въглероден диоксид.

Следователно при липса на слънчева светлина стайните растения се явяват един вид потребител на и без това малкото количество кислород в жилищните помещения. Затова, ако навън няма слънце и имате много цветя в жилищата, то се препоръчва да проветрявате по-често.