В последно време все по-често се говори за опасността от слънцезащитните средства.

Нито за майки, нито за татковци

В компонентите на тяхната основа са слънцезащитните филтри – именно те защитават кожата от вредните ултравиолетови лъчи, и в тях се установява наличие на неблагоприятно въздействие върху човека.

Последният огромен скандал е свързан с т.нар. бензофини, които както установиха американски учени, могат да направят мъжете безплодни.

Това се установило при изследване на двойки, при които имало проблеми със зачеването на дете. Способността на мъжете да станат бащи бензофините понижават с цели 30%. Проблемът е в природата на тези вещества – в човешкия организъм се държат като женски полови хормони.

Учените били изненадани – нима слънцезащитните филтри не действат само на повърхността на кожата и не трябва да се абсорбират от нея и да влияят на вътрешните органи.

Но се оказва, че организмът може да ги поглъща. А като се отчете факта, че тази козметика се нанася щедро – на плажа с нея се покрива на практика цялото тяло – в организма такива вещества постъпват повече от достатъчно. За щастие, ефектът на бензофините е преходен.

И мъжът, който използва слънцезащитен крем, трябва да отложи създаването на поколение за по-хладната част от годината. А още по-добре е да не използва козметика с бензофини.

Не трябва да използват такива средства и бременните. Излишъкът от хормоналоподобни вещества е вреден и за плода. Ако жената очаква момиче, тяхното въздействие може да внесе елемент на хаос в развитието на неговата ендокринна система и в бъдеще не са изключени гинекологични проблеми.

Ако пък плодът от мъжки пол, то за него е още по-вреден излишъкът от бензофини и други вещества с такова действие.
Голямо количество вещества, подобни на женски хормони, нарушава както формирането на половите органи, така и на неговата мъжка същност.

Мисленето и поведението може да придобият по-женствен характер. Всичко се дължи на факта, че на формирането на мозъка на момченцето влияят мъжките хормони – андрогени, които при вмешателство на такива вещества се оказват малцинство, отстъпвайки главната действаща роля на половите хормони на нежния пол.

Витамините са неуместни

Експерти от американската „Работна група по околната среда“ много години професионално се занимават с изучаването на слънцезащитната козметика и за най-безопасни смятат средства с т.нар. физически филтри, които могат да се сравнят с щитове, отразяващи слънчевата светлина.

Физическите филтри са общо два вида – цинков оксид и титаниев диоксид. Всъщност, това са бели оцветители, които се използват дори в хранителната индустрия.

Такива средства при нанасяне върху кожата образуват бял слой. На много хора това не им харесва, но колкото по-плътен е този слой, толкова е по-добра защитата от слънцето. Такава козметика може да се използва, дори и от деца.

Преобладаващият брой филтри, сред които и бензофеноните, се отнасят към друг тип, наричат ги химически. Те не отразяват ултравиолетовите лъчи, и често това се съпровожда с отделяне на топлина и нагряване на кожата.

Важно е да се знае, че козметика с такива филтри обикновено започва да действа не веднага, а 20 минути след нанасянето. Така че не бързайте да се излагате под ярките слънчеви лъчи веднага щом си нанесете крема.

Освен експерти от САЩ предупреждават, че средствата с витамин А могат да имат дори канцерогенно действие, като способстват за развитие на рак на кожата.