Стотици пъти сме чували съветите за отслабване, които ни приканват да ограничим калоричната храна и да увеличим физическата си активност. Но знаете ли, че редица неотдавнашни проучвания предполагат, че ключът към успеха на диетите се дължи на времето, в което се храним?

Професор Рут Патерсън, работеща в областта на семейното и обществено здраве в Университета на Калифорния в Сан Диего споделя, че времето, в което се храним оказва по-голямо влияние върху тялото дори от приема на въглехидрати.

Ако пропуснете дори едно хранене от закуската, обяда или вечерята, това ще доведе до пристъп на глад. Скорошно проучване установява, че избягването на храна в продължение на 12 или 15 часа на ден се свързва с по-малко наддаване на теглото с течение на времето и  контрол върху нивото на кръвната захар, което понижава риска от поява на диабет. Въпреки това, изследването не е основателно, понеже е проведено върху мишки, а ефектът му върху човешкото тяло не е сигурен. Въпреки че доказателствата от проучванията с гризачи констатират цялостно подобряване на метаболитното здраве и превенция на хронични заболявания, според Патерсън, ефективността върху човешкото тяло не е доказана.

Проучванията се съсредоточават основно върху хората, които консумират по-голяма част от дневните калории в ранните часове на деня и дали това е причина за загуба на килограми.

„Ако се интересувате от постепенния спад в теглото или искате да подобрите метаболизма си, това е добър начин да го направите“, казва Патерсън.

Забравете за среднощните закуски

Патерсън и колегите й проучват ползата от големите промеждутъци часове, в които не се приема храна. Учените са направили голямо проучване, в което участниците съобщават, че когато избягват нощното хранене подобряват нивата на кръвната си захар.

Въпреки че това е само предположение в този момент, Патерсън смята, че загубата на тегло ще се подобри, ако ограничим храненето след 20:00 ч. вечерта до 8:00 ч. сутринта. Тя и колегите й са провели тестове върху малка група възрастни жени. Все още е  рано да се определи как това се е отразило на загубата на килограми и приемът на калории, но участничките в проучването споделят, че спазването на график е ефективен и лесен начин за постепенно отслабване.

Обядвайте по-рано

Няколко скорошни изследвания показват, че ако приемате повече калории в началото на деня ще загубите повече килограми. Проведено изследване в Испания установява, че възрастните, които се хранят обилно преди 15:00 ч. са загубили повече тегло в продължение на период от 20 седмици, отколкото тези, които ядат повече след 15:00 ч.

„Ползата от сутрешното „зареждане“ с калории изглежда произтича от факта, че ние сме програмирани да изгаряме повече енергия през началото на деня. Регионите мозъка ни действат като вътрешен часовник на тялото. Мозъка определя циркадните ритми, контролира нивото на активност на тъканите в тялото и ускорява метаболизма през първата част на деня по-добре от колкото вечерта“, казва Франк Шер, един от авторите на изследването в Испания и директор на програмата за медицинска Хронобиология в болницата „Бригхам“ в Бостън.

Според Жана Блейк, клиничен доцент по хранене в Бостънския университет, хората, които имат диабет или хипогликемия се нуждаят от по-постоянни доставки на глюкоза и не трябва да се полагат на този режим.