Lechenie.bg се консултира с психолози, които ни разказаха, защо хората, които лягат под ножа на хирурга, заради красотата, най-често не стават по-щастливи и как един човек да разбере дали е готов за пластична операция.

Девизът „съвършенството няма граници“ много здраво се е закрепил в света на съвременната пластична хирургия и затова много мъже и жени с лекота се съгласяват да променят външността си. Но резултатът невинаги оправдава очакванията на клиента. И последствията от подобни разочарования могат да бъдат страшни.

В Санкт Петербург, Русия, пациент убил заместник главния лекар на болница. Според предварителната версия на разследващите мотив за разправата станало недоволството на мъжа от няколко пластични операции, проведени по-рано в тази клиника.

Какво тласка хората под ножа на хирурга и колко често те се разочароват от получения ефект?

Какво кара човек да легне под ножа на пластичния хирург?

Когато не става дума за физически увреждания или буквално за уродство, безусловно него го движи неприемането на себе си – той сам не се харесва. Често човек попада в ситуации, в които смята, че не е красив, но същевременно всички околни се възхищават на неговата външност.

В този случай колкото и да му говорят, че е красив, докато той сам не се почувства такъв, всички тези думи ще бъдат напразни за него. Още една причина – мнимо обещание за чудо и щастие.

На пръв поглед изглежда – хирургът ще му направи носа и всичко ще се оправи. Това е същата онази вяра във вълшебните таблетки, които могат просто да се изпият и да се решат всички проблеми отведнъж.

Но понякога не става ли понякога и така?

Психолози коментират, че все пак понякога и това се случва. Например, в случая с промяната на носа, до голяма степен целта оправдава средствата просто защото носът се намира в центъра на лицето, това е много забележима негова част.

Затова често се случва на човек да го е срам от това, че има голям и крив нос. Появява се надежда, че външните промени ще помогнат за справянето с това усещане за неудобство.

А помагат ли пластичните операции за издигане в кариерата, за намиране на брачен партньор? Или това е илюзия?

До колкото става дума за отношението на човека към самия себе си, то такива случаи има. С какво е свързано това? Правейки се операцията, мъжът или жената вътрешно се разкрепостява, престава да се срамува от себе си, започва да се харесва, по-лесно контактува с хората.

Вследствие от тази откритост действително може да стане запознаването с много хора с всички последствия от това. Но за растеж в кариерата пластичната операция точно няма да помогне, ако не смятате да станете модел.

За кариерното израстване спомага развитието на професионални навици. Но във всеки случай от пластичната операция не трябва да се очакват някакви глобални изменения в живота. Най-често след първата хирургична интервенция човек започва да изпитва недоволство към друга част на своето тяло.

Защо при някои хора след операцията се наблюдават вътрешни положителни изменения, а при други не?

Това зависи от способността им да обичат себе си. А тази способност на свой ред се формира, изхождайки от това как са ви обичали родителите и околните. Има една прекрасна фраза: „Прегръщайте дъщеря си по-често и тя няма да търси любов на съмнителни места“ .