Когато става въпрос за рак, рисковият фактор зависи от начина на живот и здравето на всеки индивид. Всеки човек може да бъде изложен на статистически по-голям риск от развитие на заболяването, но не е задължително има конкретна причината за появата му.

Например, изследванията на учените доказват, че жените с наднормено тегло са изложени на повишен риск от рак на гърдата, въпреки че сами по себе си килограмите не са причина за раково заболяване. Вместо това фактът, че тези жени имат по-високи нива на естроген в нормалната тъкан на гърдата, чрез който след години се увеличава възможността за развитие на рак.

Най-важният рисков фактор за развитието на рак е употребата на тютюневи изделия

Изследванията показват, че тютюнът съдържа хиляди различни химикали. В резултат на проучванията, около 40 вида от тези химикали са документирани и се предполага, че имат канцерогенни свойства.

Пушенето на цигари е основна причина за рак на белия дроб (най-смъртоносният рак при мъжете и жените). Учените са доказали, че този вреден навик помага за развитието на рак на главата и шията, които са основен рисков фактор за поява на рак на хранопровода, стомаха, панкреаса, дебелото черво, черния дроб, бъбреците, пикочния мехур и шийката на матката.

В допълнение учените заключват, че излагането на пасивно пушене, в резултат от редовен близък контакт с пушач е причина за повече от 3000 смъртни случаи на рак всяка година в САЩ.

Друг основен рисков фактор е храненето

Учените предполагат, че близо една трета от всички ракови заболявания в САЩ са пряко свързани с начина на хранене, който води до затлъстяване, лошо хранене или липса на подходяща физическа активност. Раковите болести, които са най-силно свързани със затлъстяване включват злокачествени заболявания на матката, рак на гърдата (при жени в постменопауза), дебелото черво, хранопровода, жлъчния мехур и бъбреците.

Тези фактори стават обект на много изследвания. Според някои от тях, в които данните не са толкова убедителни затлъстяването може да бъде рисков фактор, който е причина за рак на кръвта и злокачествени заболявания на черния дроб, панкреаса и стомаха.

Прекомерната консумация на алкохол е основен рисков фактор за развитието на рак

Консумацията на алкохол е свързана предимно с рак на главата, шията, черния дроб, хранопровода и гърдите.

Доказано е също, че излагането на специфични инфекциозни заболявания може да бъде от голямо значение при появата на някои злокачествени състояния.

Проучванията недвусмислено показват, че по същество всички ракови болести понижават устойчивостта на организма към човешкия папилома вирус (HPV). Човешкият папилома вирус е свързан с орофарингеален рак (рак на главата и врата), като вируса на хепатит е основна причина за рак на черния дроб.

Други вируси, които са известни като фактори, предразполагащи развитието на рак са човешкият имунодефицитен вирус (HIV) и Хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori), отговорни за появата на рак на стомаха и определен тип лимфом.

Според учените излагането на йонизиращо лъчение, някои лекарства и някои химикали също може да доведе до поява на различни ракови заболявания.

Изследванията показват, че излагането на йонизираща радиация може да бъде или умишлено (за терапевтични или диагностични цели) или случайно, но резултатите могат да бъдат фатални за здравето.