Навярно много родители помнят вълнуващото очакване на зъболекарския стол, блестящите клещи и самата манипулация по вадене. Това винаги е вълнуващо както за деца, така и за родители.

Въпреки че съвременната дентална медицина позволява ваденето на зъбите комфортно, зъболекарите казват, че не трябва да бързаме да се разделяме с детските зъби. За последствията от преждевременно вадене на зъби.

Родители обърнете внимание

Сменяема захапка, когато млечните зъби постепенно се заменят с постоянни – процесът е постепенен и често изисква намеса отвън, макар и родителите да трябва да са внимателни. Съществуват ситуации, когато ваденето на млечни зъби е необходимо.

Показанията за спешно вадене на зъби е едновременното присъствие на едни същи млечни и постоянни зъби в устната кухина на децата. Най-често тази картина се наблюдава при поникване на предната група зъби – централни и странични резци, по-рядко дъвкателна група зъби.

Причините за това състояние могат да са няколко – нарушение на процеса на резорбция, или прекалено бързо проникване на постоянните.

Деца с зъби на две редици не са рядкост за зъболекарите. Срещат се и деца, при които млечните зъби не падат сами. В този случай всички млечни зъби се налага да се извадят.

В противен случай при липса на своевременно вадене на млечния зъб, постоянно може да заема неправилно положение, което увеличава риска от патологии на захапката.

Кога зъбите трябва да се запазят?

По време на лечението зъболекарят винаги се старае да запази всички зъби и млечните включително. Родителите подценяват тяхното значение, но когато осъзнаят колко са важни вече е късно.

Понякога лекарят трудно запазва млечните зъби, заради анатомо-физиологичните особености на децата. Зъболекарят просто не може да излекува зъба, и за да не се стигне до опасни усложнения – е необходимо вадене.

Ако наближат сроковете за естествена смяна на зъбите – ваденето няма да повлече след себе си сериозни последствия за захапката във всички останали, зъбите трябва да се запазят по всички възможни начини.

Основна роля в този въпрос е именно на родителите, които трябва своевременно да заведат децата на зъболекар, да следят за почистване на зъбите и да изпълняват всички препоръки на лекарите.

Защо е опасна преждевременната загуба на зъби?

Природата не търпи празно. И дори в млечната захапка е възможно да се появят проявления на синдрома на Попов-Гадон. Съседните зъби започват да се изместват един към друг запълвайки празнината.

В крайна сметка при никнене на постоянни зъби е възможно да заемат неправилно положение. Впоследствие се налага продължително и трудно ортодонтско лечение, с големи финансови загуби.

Неправилното никнене на постоянни зъби при децата ще способства за нарушение на темповете на растеж на челюстта, а това не трябва да се допуска.

Забавянето на темповете на растеж на челюстта ще съдейства за още по-сериозно задълбочаване на проблема със захапката.

Затова родители и зъболекари трябва да направят всичко, за да запазят млечните зъби на детето до естествените срокове на тяхната смяна.

Много по-лесно е да се предотвратява патологиите на захапката, отколкото впоследствие да се лекуват.

Показания за вадене на млечни зъби

За вадене на млечни и постоянни зъби съществуват абсолютни и относителни показания. Да каже може ли да се запази зъба или не – може само зъболекар след преглед и цяла съвкупност от изследвания.