Гангрена на Фурние – това е рядко срещано възпалително заболяване, което е с остро протичане.

Същността на тази патология се заключава в това, че в областта на външните полови органи на мъжете се развиват некротични процеси, обусловени от въздействието на меките тъкани на инфекциозна флора.

Това възпаление се съпровожда не само с прекомерни ярко изразени местни проявления, но и с общ интоксикационен синдром. Прогнозата при това състояние винаги е сериозна. Дори при оказана своевременна медицинска помощ нивото на леталност превишава 40%.

Причини и рискови фактори

Гангрената на Фурние се нарича епифасциална некроза, или гангренозно възпаление на скротума. За първи път това заболяване е било описано още през 1764 г.

През 1883 г. френският лекар-венеролог Жан Алфред Фурние най-точно описва клиничната картина, съпътстваща тази патология. В чест на него впоследствие така и бива наречена.

Най-често с този патологичен процес се сблъскват представителите на силния пол на възраст над 60 години. Освен това в повечето случаи пациентите с такава диагноза имат тежки съпътстващи патологии или злоупотребяват с алкохол.

Развитието на това заболяване често се съпровожда с присъединяване на различни усложнения. Най-опасното е сепсис.

Гангрена на Фурние е прието да се отнася към мултифакторните заболявания. Достоверно е известно, че своя роля във възникването играят различни представители на инфекциозната флора.

Най-често това възпаление се предизвиква от стафилококи и стрептококи. Приблизително в 43% от случаите като възбудител е ешерихия коли. Според различни данни установяването на точната причина за развитие на патологичния процес е само 85% от случаите.

Един от най-важните фактори за формиране на гангрена на Фурние е пониженото ниво на имунна защита.

Всякакви съпътстващи патологии, оказващи имуносупресивен ефект, значително повишават вероятността от възникване на това заболяване.

Аналогична тенденция се проследява при злоупотреба с алкохол, а също и при прием на определени видове лекарствени препарати, например, кортикостероиди.

Инфекциозна флора може да прониква в областта на външните полови органи с помощта на 3 основни механизма. Доста често това възпаление се развива на фона на прекарано травмиращо въздействие. Всякакви рани, напукана могат да послужат като входни врати за патогенни микроорганизми.

Различни медицински манипулации, при които е имало увреждане на лигавицата на уретера, също могат да предизвикат гангрена на Фурние.

Отделно трябва да се спомене за съществуващите възпалителни заболявания от страна на други органи на пикочно-половата система или на ректума.

Инфекциозната флора в този случай може да се разпространява в областта на външните полови органи посредством хемотагенен и лимфогенен път.

Понякога възпалението на външните полови органи предшества фисурите в ректума, разширяването на вените, а също и острите или хронични възпалителни изменения от страна на чревната перисталтика.

Симптоми, характерни за гангрена на Фурние

В развитието на този патологичен процес се проследяват няколко периода. Първият от тях е продромален. Неговата продължителност средно е от 1 до 7 дни. Нарастват симптомите, сигнализиращи за умерено изразена интоксикация на организма, но каквито и да местни проявления отсъстват.

Следващият период се характеризира с появата на инфилтративни изменения в меките тъкани на външните полови органи. Половият член и скротума се зачервяват и отичат.

Задължително присъства интензивно изразен болков синдром, който се усилва значително при палпация. С прогресирането на заболяването всички описани симптоми стават по-силно изразени.

Лечение

Основен метод на лечение е спешната хирургична интервенция.