Учени решили да установят как трябва да изглежда мъжкото достойнство, за да определи една жена като „нормално“.
За жените е по-важен видът на мъжкия полов член, отколкото неговата дължина.

Тези данни бяха получени наскоро от швейцарски учени, които направиха опит да установят как трябва да изглежда мъжкият полов член, за да се възприеме от жените като „нормален“.

Научният труд беше публикуван в списание The Journal of Sexual Medicine.

В частност става въпрос за хипоспадия – вродена аномалия на развитието, при която външния отвор на уретрата не се отваря на главичката на пениса, а близо до перинеума.

Хипоспадията е най-често срещаната малформация на пикочния канал при момчета. Среща се с честота от около 1 към 200. Обикновено за корекция на тази аномалия се прилагат хирургични способи.

При някои мъже на този фон се развиват психологически комплекси. Учените решили да установят имат ли те основание.
За участие в изследването били поканени 105 жени.

Те били разпределени в 3 групи в зависимост от възрастта – от 16 до 20 години, от 25 до 30 години и от 40 до 45 години.

Предварително те отговаряли на въпроси, отнасящи се до тяхната сексуалност и индивидуалното възприемане на външния вид на мъжките гениталии.

След това на жените били показвани по 10 изображения на полови членове, преминали през процедура на обрязване и също толкова – преминали операция, поради хипоспадия.

Участничките трябвало да определят различните аспекти от техния външния вид по степен на важност.

В крайна сметка параметърът като разположение и форма на отвора на уретрата, се оказал най-основен при оценка от жените на външния вид на пениса.

Същевременно гениталиите на мъжете, преминали през операция по корекция на хипоспадия, били признати от участничките за също толкова нормално изглеждащи, както и обрязаните гениталии.

Като цяло външният вид на пениса бил признат от участничките са по-важен, отколкото неговата дължина.

В допълнение

Наскоро учени установиха и оптималната дължина на половия член. За норма те приеха 9.16 сантиметра в отпуснато и 13.12 сантиметра в еректирало състояние.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списание BJU International.

Както посочват авторите, учени от няколко британски научни центъра, целта на тяхната научна работа се състояла в това да допринесат за по-голямата увереност на мъжете що се отнася до нормалните размери на пениса.

Повишената тревожност, свързана с твърде малкия размер на пениса може до доведе до дисморфобия – сериозно психическо разстройство, последствията от които могат да бъдат антисоциално поведение, депресия и дори самоубийство.

В своята работа екипът под ръководството на Дейвид Веале се основавал на измервания, проведени от здравни експерти с използването на стандартни процедури.

Бил проведен анализ на данни, получени в резултат на 17 научни изследвания, в които участвали общо над 15 500 мъже на възраст от 17 до 91 години от страни от Европа, Азия, Африка и САЩ.

В крайна сметка било установено, че средната дължина на отпуснатия пенис е 9.16 сантиметра, а неговата обиколка – 9.31 сантиметра.

Средната дължина на половия член в еректирало състояние е 13.12 сантиметра, а неговата окръжност – 11.66 сантиметра.

Също така било установено, че само 2.28% от мъжката популация има анормално малки или анормално големи пениси.

Що се отнася до корелацията между размерите на половия член и други анатомични параметри на мъжете, например размер на стъпалата или дължина на пръстите ръцете, то такава връзка не била установена.