Гадене, повръщане, висока температура. По този „сценарий“ се развива всяка чревна инфекция. Проблемът, за който става дума, - не е изключение.

Но само последствията от ентеровирусните инфекции могат да бъдат доста по-сериозни, отколкото при баналното отравяне.

На пръв поглед ентеровирусната инфекция почти не се отличава от обикновената чревна. Пикът на заболеваемостта и в този и в другия случай се пада през топлото време от годината – лятото и ранната есен.

Източникът на заразяване обикновено са лошо измити и непреминали термична обработка плодове и зеленчуци. Но водоемите са мястото, където патогенният ентеровирус се чувства като риба във вода.

Особена опасност представляват езерата със застояла, неотичаща се вода и басейните. Бариера срещу инфекциите сега не е хлорирането.

Неговата ефективност рязко се понижава, поради попадналия в басейна белтъчни вещества – плуващите хора ги отделят след това със слюнката.

У нас, а също в Турция ежегодно се регистрират, за щастие тази година у нас няма, локални епидемии от ентеровирусни инфекции дори при посетителите на най-луксозните хотели, в които пострадалите туристи или са погълнали или малко вода от басейна или са опитали салата от недобре измити плодове и зеленчуци на „шведска маса“.

Форма и последствие

Ентеровирусната инфекция се отличава до известна степен от чревната и по своите проявления, сред които са – повръщане, диария, висока температура. Но инфекцията може да прогресира и в други по-опасни форми.

Попадайки по лигавиците, патогенните вируси започват активно да се размножават и с потока на кръвта могат да се разпространят на практика навсякъде – в черния дроб, далака, мускулите, лимфните възли.

А също и в лигавиците на главния мозък, предизвиквайки тежко и опасно заболяване – с висока температура, силно главоболие, съпровождащо се с повръщане, което не осигурява облекчение, непоносимост към ярка светлина, силни звуци.

Сред другите форми на ентеровирусна инфекция – херпесна ангина и епидемична миалгия, която протича със силни мускулни болки – на ръцете, краката, мускулите на гръбнака, коремната преса, имитирайки клинична картина на остро хирургично заболяване на коремната кухина.

Спешно или неотложно?

Отчитайки твърде разнообразната симптоматика и богатство на клиничните форми, специалистите съветват – при първите симптоми на ентеровирусната инфекция е нужно задължително да се потърси лекарска помощ.

Ако заболяването се проявява само с гадене и повръщане, можете да се ограничите само с посещение на личния ви лекар или до близката поликлиника.

Ако пък са ви се появили такива симптоми като силна болка в корема или главоболие, особено с повръщане, 2 мнения не може да има – звънете на 112.

До идването на Бърза помощ можете да изпиете спазмолитик и/или средство за сваляне на температурата – желателно на основа на парацетамола.

Но само не аналгетик – този препарат може да притъпи болката и да смаже клиничната картина, което е особено опасно, ако ентеровирусната инфекция се окаже действително хирургично заболяване на коремната кухина.

Ако пък болния е с диария, е необходимо да пие повече вода да не допусне обезводняване на организма.

Между впрочем!

Предотвратяването заразяване с ентеровирусна инфекция е просто. За това е нужно – по възможност да не се къпете във водоеми с неоттичаща се вода.

И ако все пак сте направили това, то се старайте да не поглъщате от нея. Внимателно измивайте плодовете и зеленчуците преди употребата им. Съблюдавайте елементарни хигиенни правила – мийте ръцете си преди посещение на тоалетна и т.н.