Скоро наближава края на лятото. Но все още пред нас се очертават много топли летни и есенни дни.

Да се прекара един хубав топъл ден в гората в бране на гъби може да е много приятно. Това занимание, обаче, може да крие сериозни опасности. Решихме да насочим вниманието ви, именно, към една от опасностите в гората.

Малко повече за отровните гъби

С настъпването на есенния сезон много хора тръгват да берат гъби. На всички е известно, че сред безбройните видове гъби има и отровни – някои до степен, в която да причинят смърт.

За това преди да откъснете и една гъба, първо трябва да се научите да познавате отровните. Най-разпространените сред тях са червената, зелената и бялата мухоморка.

Те се познават лесно, защото имат бели пластинки от долната страна на шапчицата и белезникава торбичка в основата на пънчето.

Зелената мухоморка се отличава с увиснало ципесто пръстенче. Друга отровна гъба па нашите ширини е лъжливата млечница, която е двойник на разпространената рижика.

Двете гъби се различават от сока, който изтича при разцепване на пънчето.

От рижиката изтича оранжев сок, а от млечницата – бял. Трябва да се внимава и с манатарките, които също имат отровни двойници – червената манатарка и дяволската гъба.

Ядливата манатарка е със зеленикава долна част на гуглата. Трябва да се има предвид, че дори и ядливи, старите и червиви гъби предизвикват стомашно-чревно разстройство. 

Препоръчително е да събирате гъбите в хартиени торбички, защото при нагряването им в найлонов пакет стават токсични. Не събирайте гъби близо до шосета и заводи.

Симптоми на отравяне

Отравянето с гъби предизвиква симптоми подобни на оплакванията при стомашно-чревно неразположение: пребледняване, обилно потене, втрисане, замаяност и треперене.

То може да се появи в 2 основни форми:

  • До 4 – 5 часа след поглъщането на гъбата;
  • Около 12 – 14 часа след поглъщане. Това е по-тежкият вариант.

Обикновено, симптомите от интоксикиране с мухоморка се проявяват по-късно, когато вече е засегнат черният дроб. При дяволската гъба последиците от отравянето се проявяват по-рано.

Какво да правим, ако сме усетили симптомите?

Искаме да подчертаем, че след като сте консумирали прясно набрани гъби от гората, под каквато и да е форма, трябва да следите здравословното си състояние. Освен вашето, наблюдавайте и хората около вас, които са консумирали от същото хранене.

При първи симптоми, незабавно се опитайте да предизвикате повръщане. Така рискът отровното вещество да причини вреди е доста по-малък. Възможно най-бързо се опитайте да стигнете до болница.

Добре би било да опишете внимателно вида на гъбата и, по възможност, да занесете някоя от останалите сурови гъби, за да се види от специалист.