На хората, които току що са се сдобили с шофьорска книжка, и за първи път попадат на пътя, не им е лесно – задръствания, агресивни шофьори, обща нервозност.

Как да престанете да нервничите и да намалите риска от пътно-транспортни пътешествия?

Тренирайте!

На начинаещите винаги им е тежко. Когато се оказват сами сред стотици автомобили без инструктор с неговите вълшебни резервни педали. За тях това се превръща в истински шок.

От начинаещият шофьор се изисква всичко и веднага. Това е много трудно, особено когато най-простите движения още не са доведени до ниво автоматични и отнемат много физически и психически сили.

Неувереният шофьор е едно кълбо от нерви. А според статистиката са достатъчни само 10 секунди напрегнато състояние, за да нарасне с 40% вероятността от възникване на аварийна ситуация. След 35 секунди този риск нараства двойно.

Как се лекува? Само с практика – и не по градските улици, а на полигон под строгото ръководство на инструктора, но без резервни педали!

Не е необходимо бързане

Често причина за стреса при начинаещите са действията на другите шофьори, нервното използване на клаксона и мигане от далеч с фаровете.

Неувереният в себе си водач под чужд натиск започва да бърза, да изпълнява маневри, за които не е готов.

Вероятният резултат от такива действия е счупена кола и огромен стрес. Затова просто изпълнявайте задачата си да шофирате, така както е приемливо за вас.

От друга пък не трябва съвсем да игнорирате другите шофьори на пътя, тъй като техните действия са непредсказуеми и затова представляват опасност.

Създайте около себе си собствен „социален кръг“. Ако виждате в огледалото кола, която постоянно се престроява от колона в колона и която мига с фаровете и използва клаксона – пуснете я да ви изпревари.

До вас ще останат тези, с които ви е комфортно да пътувате.

Известно е, че най-безопасна за движение скорост на пътя е тази, с която се движи и останалият трафик. Но тази скорост често е твърде висока за начинаещите.

Без всякакви угризения на съвестта, можете да навлезете в средната лента, където лесно могат да ви изпреварват тези, които бързат за някъде.

Така ще създадете колона, която ще се движи с вашата скорост и бъдете сигурни, че ще се намери не един шофьор, който ще се пристрои зад вас.

Не е женска работа?

Смята се, че на жените им е по-трудно да карат кола, отколкото мъжете. Всъщност това съвсем не е така. Представителите и на двата пола са еднакво приспособими към управление на автомобил.

При дамите, разбира се, има особености. На първо място, те са по-емоционални и са повече склонни да се самообвиняват.

Затова трябва да приучат себе си – никакви самообвинителни реплики зад волана. Направили сте грешка – поправете я и не мислете повече за нея.

На второ място – женският начин на мислене е многопосочен, тоест дамите мислят едновременно за много неща.

Например, как да се престроят в съседната колона, къде да си намерят място за паркиране, кога ще стигнат там, за където са тръгнали, ако внезапно ги спре катаджия.

Мъжете, за разлика от жените, започват да мислят как да се справят с проблеми, след като те се случат.
Но най-важното е спокойствието.