Ларингит се развива на фона на настинка, грип или други инфекциозни заболявания. Съпровожда се с болки в гърлото, пресипване или пълна загуба на гласа.

Обикновено заболяването продължава не повече от 10 дни, но за да оздравее човек по-бързо е необходимо да се научи да различава симптомите и да познава принципите на лечение на ларингита.

Отличителни признаци на ларингита

Представлява възпаление на лигавицата на ларинкса, което може да се развие в резултат на преохлаждане, свръхнапрежение на гласните струни, инфекция от морбили, коклюш, скарлатина и прочие. Симптомите са доста характерни:

• Зачервяване и подуване на лигавицата, болка при преглъщане;
• Върху възпалената лигавица се забелязват червени точки кръв от разширените съдове;
• Ако болките в гърлото се съпровождат с влажна кашлица, както се случва често, това означава, че освен ларинкса възпалението е обхванало и трахеята. В този случай се говори за ларинготрахеит.
• Телесната температура може да се повиши до 37,5-38 градуса;
• Гласните струни се свиват, гласът пресипва, а дишането се затруднява;
• Болният усещане дращене и сухота в гърлото;

Не съществуват много заболявания, с които отоларингологът е длъжен да диференцира ларингитът, но те също се съпровождат с болка и присвиване в гърлото, усещане за задушаване и пресипване на гласа.

Сред тях са дифтерия на ларинкса, алергичен шок на същия орган /не се съпровожда с други симптоми на остро респираторно заболяване/, ретрофаренгиален абсцес, чуждо тяло в гърлото и остро възпаление на епиглотиса – епиглотит.

Скритите опасности на ларингита

• Лъжлив круп – усложнение от остър ларингит, възникващ при деца до 8 години. Отокът на гърлото става много силен, а луменът му се свива до толкова, че възпрепятства нормалното дишане.

Обикновено пристъпите на заболяването са нощем – детето се събужда от неспокоен сън, кашлицата му става лаеща, устните му придобиват синкав оттенък, дишането му е силно затруднено.

В случай на подобни симптоми родителите са длъжни незабавно да извикат спешна помощ или да заведат детето в болница.

• Хроничният ларингит се развива както при деца, така и при възрастни. Предизвиква се от често повтарящ се остър ларингит и от други възпалителни процеси в носоглътката.

Също заболяването често възниква при пушачи и хора, които често напрягат гласа си на работа – педагози, певци, телевизионни водещи, екскурзоводи и прочие.

• Ако причината за ларингита е инфекциозно заболяване, то винаги рискът от неговото преминаване върху други органи се запазва. Особено това се отнася за гнойните форми на ларингита, които налагат лечение с антибиотична терапия.

Какво се предприема при ларингит?

Самолечението на заболяването е категорично противопоказно.

След преглед при отоларинголог, на болния могат да бъдат назначени инхалации, смазващи глътката, противовъзпалителни, против отоци и антибактериални средства.Лечението обикновено се провежда в домашни условия – амбулаторно.

• На първо време не се препоръчва напрягане на гърлото и гласовите връзки, затова в рамките на 5 дни е добре човек да разговаря с тих шепот.

• Голяма полза носи приемът на топли напитки, особено с мляко и мед – това народно средство отлично омекотява възпалената лигавица.

• Също са подходящи топли компреси на шията и често жабурене на гърлото.

• От тютюнопушене се налага въздържание минимум 1-2 седмици след оздравяването.

Още при първоначалните проявления на ларингита е добре да се придържате много строго към орална лична хигиена като миете зъбите и езика си минимум 2-3 пъти дневно.