Пържената в растителна мазнина храна повишава риска от усложнения на раково заболяване на дебелото черво, установиха учени от Масачузетския университет.

Слънчегледово олио може да влоши протичането на рак

Както се подчертава в написаната от колектив от автори статия, яденето на приготвена по подобен начин храна води до разпространение на токсични продукти от жизнената дейност на бактериите в кръвообращението.

Усилват се възпалителните процеси в дебелото черво и се предизвиква развитие на странични ефекти.

С цел получаване на необходимите сведения учените си правят експерименти с мишки. Туморът при гризачите двукратно увеличава размерите си, а също прогресира колит.

Изследователите давали на опитните мишки комбинации от храни, сред които приготвени с използване на по-малко вреден зехтин.

Експерименти доказват, че растителното масло влошило здравословното състояние на гризачите във всеки случай.

Учените предупреждават, че ако има поставена диагноза рак на дебелото черво и продължава да се яде пържена в растително масло храна. Съществува вероятност от преход на заболяването в по-агресивен стадий.

Препоръчва се на хората, предразположени към проблеми с червата, да не прекаляват с пържената храна.

Съавтор на изследването, експерт в областта на химията на липидите Ерик Декер прави анализ на растителните мазнини и установява, че при пържене те се подлагат на редица химически реакции.

Много хора в САЩ имат такива проблеми, но продължават да ядат бургери и чипсове, въпреки всички рискове.

Според него е важно да се разбира, че растителното масло не повишава риск от разболяване от рак, но може да влоши състоянието на дебелото черво.

Симптоми, които може да сигнализират за рак

Преходни изследвания посочват 7 симптома на развитие на рак, при установяването на които е необходимо сериозно да се установим и да потърсим лекарска помощ, да не отлагаме началото на лечението.

Според специалистите, е необходимо да се обръща внимание на всяко необичайно кръвотечение или секрет. Опасност е възможно да представляват някои плътни образувания по тялото.

Това особено се отнася за млечната жлеза. Онколозите отбелязват, че признак на рак може да е незарастващата язва.

Ракът може да се развие, поради нарушено изпразване на ректума или на пикочния мехур, храносмилателни разстройства или затруднения при гълтане.

Сред рисковите фактори са пресипване на гласа или продължителна кашлица. Лекари призовават да се следи за всякакви изменения на брадавици или бенки. Профилактиката ще спомогне за предотвратяване на болестта.

Кои ракови заболявния отнемат най-много животи у нас

Освен това учените посочват и топ 5 на най-смъртоносните онкологични заболявания у нас, като ги разпределят по смъртност:

  1. Рак на млечната жлеза
  2. Белите дробове – основно сред мъжете, но през последните години растат случаите сред млади жени непушачки.
  3. Простата
  4. Стомах
  5. Тялото на матката

Останалите 56,9% се подразделят между другите видове рак. Ракът на гърдата е най-разпространеният вид сред жените в репродуктивна възраст, отбелязват изследователи.

Очевидно, раждането има свой принос в такова голямо количество онкологични диагнози. Кърменето не влияе на риска от развитие на рак, макар и по-рано да се казваше, че се понижава риска от поява на тумори с 12-25%.

Частично за понижаване на риска помагало раждане в по-млада възраст – за жените, решили да забременеят след 35 години, рискът от развитие на рак се оказва по-висок.

Повече случаи на рак на маточната шийка в развиващите се страни

Учените предупреждават, че случаите на рак на маточната шийка в Източна Европа към 2030 г. могат да се повишат с 2 пъти.

Ежегодно по света се регистрират 528 хиляди нови болни от тази разновидност на рака и 266 хиляди смъртни случаи.

Широко разпространено е заболяването в развиващите се страни, на които се падат 78% от случаите. Рискът се повишава при пушене, то способства за развитие на дисплазия на маточната шийка, която може да прогресира в рак.

Същевременно лекарите смятат, че даването на кръв за онкомаркери за откриване на болест е без особено голям смисъл.

Необходимо е изследванията да се ограничат до ултразвук на коремната кухина и на малкия таз, фиброгастроскопия, а жените следва да си правят мамография. Също се посочва, че изследвания за скрита кръв, това ще позволи поставяне на диагноза рак на дебелото черво.