Кога се появяват първите признаци на бременност след зачеване? Отговорът на този въпрос зависи от това, което се смята за признак. Например, учените вече могат да ги определят след няколко часа. А как бъдещите майки могат да разпознаят бременността?

Признаци на бременност в първия ден след зачеването

Колко време след зачеването се появяват признаците на бременност? Съществуват ли достоверни признаци на бременност в първите дни след зачеването? Учените казват: да.

Факторът EPF, е специфичен белтък, сигнализиращ за начало на бременността, се появява в кръвта на жените 6-12 часа след оплождането на яйцеклетката.

И за него учените знаят вече повече от 40 години: този белтък потиска имунната система на бъдещата майка до 20 седмица на гестацията.

Необходим е, за да може плода успешно да се възприеме от организма, тъй като наполовина се състои от бащини, тоест от чуждите за майката клетки, и без потискане тялото ще отхвърля ембриона.

Защо тогава този белтък не влиза в първите признаци на бременността и не се използва за тестове?

Първо, този тест е бил просто много скъп, но е достъпен само в лаборатории. Определянето на наличието на фактор EPF е възможно само от специалист.

Второ, оплождането на яйцеклетката не означава, че успешно ще се развива и може да се имплантира в стената на матката, за да получи плодът шанс да расте.

Вероятността от това е 50%, и половината от започналите, но неразвиващите се бременността, жената не забелязва.

Бластоцистът, следващият стадий на сливане на яйцеклетка и сперматозоида, излиза от организма заедно с менструацията напълно незабележимо. Тоест такъв смисъл няма.

Какви са първите признаци на бременността след зачеване

Самото наличие на фактора EPF – това е първият признак на бременност след зачеване. Този белтък започва да влияе първи на майчиния организъм, то именно неговото въздействие се разглежда като първи признак на бременността след зачеване.

Имуносупресията се проявява с понижаване на защитните сили на организма, затова не е изненадващо, че бъдещите майки могат да се чувстват по не напълно обичаен начин в първите дни.

Тази необичайност най-често се проявява със склонност към простудни заболявания, общо неразположение, обостряне на слабопротичащи инфекции.

Това, което като цяло се смята за норма при колебания на имунитета при студено време, при стрес, недостиг на витамини и т.н.

Затова, макар първите признаци на бременността след зачеването са напълно научно обосновани, да се смята хремата след овулация и опитите за забременяване през този период за маркер за настъпила бременност, не е логично.

За съжаление, останалите признаци на бременността през първата седмица след зачеването – умора, сънливост, леко неразположение, но достоверно не могат да бъдат измерени.

Кога възникват най-ранните признаци на бременност

Признаците на бременността в първите седмици след зачеването могат да забележат още във втората седмица след сливането на яйцеклетка и сперматозоид.

За това трябва да се случи имплантация на ембрион и неговото внедряване в лигавицата на матката.

Имплантацията поставя началото на хормоналните изменения – повишават се нивата на прогестерона, започва местен възпалителен процес. Постепенно в кръвта се появява ЧХГ. Как цялата тази съвкупност от хормони влияе на бъдещата майка?

Повишаването на нивата на прогестерона предизвиква едновременно няколко процеса в организма. Първо, този хормон понижава тонуса на гладката мускулатура, за да може ембриона успешно да се имплантира на избраното място.

Цялата мускулатура реагира, понижава се артериалното налягане, бъдещата майка може да усети световъртеж и слабост, особено сутрин. Бременната иска да си похапне солено.

Солта повишава артериалното налягане. Затова при хипертония се препоръчва ограничаване на солта, а за бъдещите майки организмът подсказва естествен начин да се чувстват по-добре.

Заради прогестерон се появяват отоци, повишава се чувствителността на гърдите, а също може да потъмнеят кръговете около зърната.

Този хормон влияе на понижаването на секрецията на стомашния сок, и в допълнение към соленото могат да се поискат кисели или пикантни ястия, тъй като стомахът сигнализира за необходимост от стимулация от процеса на храносмилане.

И още едно въздействие на прогестерона – това е изменение на емоционалния фон. Внезапно ни застига радостна вълна, след малко, се натъжаваме или се дразним без причина.