Ако на картата на света „бели петна“ на практика не са останали, то на картата на човешкото тяло неизследваните точки са твърде много. Понякога дори и това, което изглежда проучено и разбираемо поднася изненади и реакцията на тялото и мозъка в някои случаи може да се окаже непредсказуема.

При някои хора в екстремни ситуации се проявяват способности на свръхгерои, а някои се разболяват само от това, че редовно ходят на работа. Ние можем да забравяме какво се е случило вчера, но прекрасно помним себе си като първокласник в първия час в училище.

Паметта на вътрешните органи

Спомените могат да се съхраняват не само в определена зона в мозъка. Памет притежават и вътрешните органи, но да „излязат“ тези спомени е малко трудно. Понякога те се проявяват сами. Ярък пример за това, че органите съхраняват спомени, са промените в съдбата на тези, които са претърпели трансплантация.

В повечето случаи на такива пациенти им се променя характерът, хранителните навици, започват да харесват други стилове музика, изменят отношението си към близките, понякога дори и сексуалната си ориентация.

Разбира се, всичко е възможно да се препише на стреса и адреналина. Но загадката е това, че хранителните предпочитания или отношението към изкуството са много подобни на тези, които по-рано са били наблюдавани при донора.

Периодично лекарите си спомнят за случай на пациент след пресаждане на сърце от починал донор. Реципиентът помогнал на полицията да задържи убиеца на донора, за който не знаел нищо и не е могъл да знае преди трансплантацията.

Любимата работа е тази, която е безопасна

Алергията към работа е доказан факт и това е чиста истина, а не хитро оправдание, измислено от лентяи.

Неблагоприятната морална обстановка, постоянното напрягане на нервната система, отсъствието на хранителен режим и хранения по различно време могат да доведат, както до естетически неприятности във вид на уртикария, така и до загуба на трудоспособност.

В повечето случаи симптомите са подобни на простуда. Понякога алергията се проявява като немощ и болезнени точковидни обриви, които често продължават няколко дни след отминаването на треската.

Първите зъби още в утробата

Новородените със зъби са рядко явление, но и това се случва. Вероятността от появата на „зъбесто“ бебе е приблизително 0.05%. Разбира се, особено внимателно следва да се следи някой от тези зъби да не попадне в дихателните пътища на бебето, тъй като такива зъби са много лошо закрепени.

Повече неудобства такъв зъб създава на кърмещите майки, които са принудени твърде често да търпят ухапвания. Но в Средновековието появата на бял свят на бебе със зъби предизвиквало шок, страх и суеверен ужас и перспективите за бебето и за неговата майка били неблагоприятни.

Да вярваме ли на очите си

Картината, която виждат нашите очи, е обърната с „главата надолу“. Но в мозъка тя отново се преобръща. В един експеримент участниците носили лещи обръщащи образите.

В резултат на това техният объркан не бил в състояние да приведе изображението в норма и доброволците били принудени да виждат света „обърнат с главата надолу“.

Освен това в зависимост от това какъв звук съпровожда един или друг зрителен обект, какви аромати улавя обонянието, зависи окончателната картина. Един и същ предмет ние можем да виждаме съвършено различно то зависи от други сетивни органи и от целия комплекс от усещания.