Когато започват да тренират, много от нас си задават въпроса, задължително ли е да се обръщат към фитнес инструктор?

Особено това се отнася за ситуации, когато целта на фитнеса е обикновено отслабване и укрепване на мускулите на тялото, а не подготовка за професионални състезания.

Кой има нужда от фитнес инструктор

Важно условие за ефективността на всяко физическо натоварване, освен да е редовно, трябва да е с правилната техника.

Персоналният инструктор помага за изготвяне на качествена програма за тренировки и контролира нейното изпълнение.

Независимо от поставената цел, тренировките под ръководството на специалист са много по-ефективни, отколкото когато сами си подбираме упражненията по собствено усмотрение. Освен това не всички упражнения се получават от първия път, а и не е ефективно да гледаме другите какво правят.

В такива случаи занятията с инструктор са много добър изход от ситуацията. Темпото и интензивността на тренировките се адаптират според индивидуалните особености на конкретния трениращ.

Разбира се, можем да опитаме да тренираме и сами, но непознаването на някои тънкости на самите упражнения може да доведе незнаещия трениращ до всевъзможни травми.

Начинаещите често не знаят какво физическо натоварване е необходимо за определени мускулни групи, тъй като не им достига опит, за да си изготвят ефективна фитнес програма.

Избор на инструктор за тренировки

Първото, на което трябва да се обърне внимание при избор на треньор, това са неговите физически параметри. Едва ли следва да се доверяваме на човек, който не може да оправи собствената си фигура.

Затова е важно фитнес инструкторът да е със стегнато, спортно тяло без излишни мастни отлагания.

С инструктора трябва да се прекарва много време, затова трябва да предразполага към себе си и да бъде приятна компания за общуване.

Тук трябва да се ориентираме по собствените си предпочитания, тъй като за някои хора е по-добре да работят със строг наставник, а за други е важно да бъде с мек характер и коректен.

Също е необходимо да се поинтересуваме как поддържа спортната си форма, и какви методи предпочита да използва.

Успешността на занятията до голяма степен зависи от квалификацията на специалиста, няма да е излишно да го помолим да ни покаже своите сертификати и дипломи.

С нова наредба на Министерството на младежта и спорта се изисква всички фитнес инструктори да са с треньорска специалност от Спортната академия, в противен случай нямат право да упражняват тази професия.

Фитнес инструкторите трябва да имат и начална медицинска подготовка, която дава възможност за разумно изготвяне на комплекс от упражнения, проследяване на състоянието на трениращия, и при необходимост да окаже първа помощ.

Ако основна задача на фитнес занятията е отслабване, то оптимална ще бъде работата с професионален треньор, който има сертификат за диетолог. У нас обаче това не е достатъчно, диетологията е специалност, която може да се придобие единствено след завършване на медицинско образование.

Инструктори не могат дават квалифицирани препоръки за хранителни режими, а единствено как да тренираме. Диетолозите са лекари, които след завършване на 6-годишния курс по медицина специализират диетология.

Индивидуален подход към физическите натоварвания

Добрият фитнес инструктор няма да предложи на тези, които тренира еднакъв комплекс от упражнения без отчитане на тяхната физическа подготовка, възраст и здравословно състояние.

Опитният специалист може много бързо само с поглед да оцени външния вид на човек и да забележи неговите проблемни места.

Затова на един ще препоръча поставяне на акцент върху укрепване на гърба и изравняване на стойката, друг ще посъветва да започне с подобряване на издръжливостта на тялото.

Грамотният инструктор ще състави програма за тренировки по такъв начин, че да не се навреди на начинаещия атлет.

Например, при твърде наднормено тегло се разписват само комплекси от упражнения, които щадят ставите. И едва след отслабване, се добавят и по-активни упражнения, които товарят ставите – скокове на въже или упражнения на степ платформи.

Инструкторът постоянно наблюдава своите трениращи, коригира грешките и редовно прави промени в тренировъчната програма.