Имунитетът на децата при формиране е особено предразположен към негативни въздействия на инвазивни бактерии, сред които бактерии с гъбичен произход.

Уязвимият детски организъм все още умее да се справя с болести от подобен род, и тогава рискът от заразяване се повишава.

Много хора смятат, че децата не могат да заразят с гъбички по ноктите, но излиза, че много често заболяването се проявява в ранна възраст.

В медицинската наука тази болест е с названието „онихомикоза”. Лечението на възпаление при деца понякога отнема повече, отколкото при възрастни, но при спазване на важни нюанси справянето с болестта е възможно без негативни последствия.

Фактори за гъбични инфекции по ноктите при деца

В детска възраст инфекциите на ноктите се предизвикват от вредни патогенни гъбички. Причина за тяхното възникване може да са най-разнообразни фактори, с тях децата редовно се сблъскват и на улицата, и у дома:

 • Онихомикозата при малките деца може да се прояви, ако им се позволява да ходят без защитни обувки в басейни, детски градини и прочие места, където е много лесно да се пренесе инфекция на повърхността на стъпалата.
 • Заразяването се осъществя, ако децата си слагат чужди вещи – чорапи, чорапогащи, или обувки.
 • Гъбичните болести се развиват, заради повишено потоотделяне на стъпалата на детето: инфекцията активно се размножава и се разпространяват в неутралната, а също и в слабоалкална среда. Предвид силното потоотделяне киселинността се понижава много пъти, това създава комфортна среда за възникване на гъбички;
 • Ако нокътната пластина е деформирана след травми, удари и ходене в неудобна обувка, всичко това многократно повишава риска от поява на инфекции при деца;
 • Проявленията на гъбички при – често следствие от тесен контакт с околните. В този случай гъбичките първоначално се разрушава увредените пластини.

За да се обезопаси максимално детето от онихомикозно заразяване на ноктите, родителите и близки околните трябва да се спазват прости правила – да не се позволява на децата да контактуват с хора, заразени с гъбички, а също и внимателно да се пазят ноктите от травми и деформации.

Ако това все пак се случи, важно е своевременно да се потвърди диагнозата.

Проявления на гъбички при деца

Поставянето на диагноза за гъбички по ноктите при деца се затруднява от факта, че симптоматиката на гъбичките при деца често се открива много по-късно, отколкото в по-късна възраст.

Първичният стадий на болестта често преминава в латентен стадий, затова външно може да е абсолютно незабележима.

Сред първите проявления на болестта:

 • Силно външно видоизменение на ноктите;
 • Червени възглавнички на пръстите;
 • Леко подуване на меките тъкани с ноктите или под тях;
 • Изтъняване на ноктите, разслояване или натрошаване;
 • Промяна на цвета на ноктите – стават жълти, сиви, зеленикави;
 • Частична загуба на чувствителност на ноктите.

Родителите следва да знаят, че гъбичките поразяват ноктите напълно – до момента, докато не разрушат напълно пластината. Инфекцията бързо преминава към здравите нокти, а също и засяга кожните области с огнището на инфекцията.

Начини на лечение на възпаление

Ако родителите видят, че ноктите на детето започнат да си променят цвета, следва без да отлагат да се консултират с педиатър или да се обърнат към дерматолог.

Не е желателно да се лекуват сами, тъй като гъбичките са различни типове и някои методи на лечение, включително и народни, могат само да задълбочат протичането на болестта.

Гъбичките са разнообразни форми, и само лекар след необходимите изследвания може оперативно да изясни каква конкретно разновидност гъбичка е увредила детето.

След изследвания и прегледи лекарят назначава необходимите препарати в подходящи дози. Поставянето на диагнозата на гъбички по ноктите още в началото помага лечението да е по-бързо и по-ефективно.

За терапия се изписват:

 • Мехлеми, пасти, кремообразни препарати с локално предназначение с достатъчно съдържимо противогъбични компоненти;
 • Медикаменти за вътрешен прием;
 • Лекарствени инжекции;
 • Противомикозни лепенки и лакови покрития – сред ефективните съставки са аморолфин или циклопироксоламин. Изписват ги, ако болестта е открита в по-ранен стадий.