Всяка жена мечтае за гладка и еластична кожа цял живот, но искаме или не искаме, възрастта си казва думата и след няколко изминати годинки започваме да забелязваме първите бръчки, образуващи се по челото ни и лицето ни.

Тогава е моментът, в който се втурваме, обзети от паника в най-близката аптека и изкупуваме всичко възможно в отдела за козметика, на което пише „колаген“, „против стареене“, „против бръчки“, „за еластична и мека кожа“ и т.н.

Започва редовното мазане с какви ли не щуротии – бели, жълти, оранжеви, какво ли не просто. Но често, в ужас забелязваме, че цялата тази козметика не действа и усещаме как огледалото сякаш ни се подиграва.

Каква е тайната на кремовете против бръчки и оказват ли въобще те не някакво влияние върху кожата ни? Можем ли да забавим наистина процеса на стареене или не съвсем?

Действат ли кремовете против бръчки?

И да, и не.

Учените са установили, че съставките на много от козметичните продукти, за които става въпрос наистина имат благоприятен ефект върху кожата ни, успяват да я омекотят, заздравят в някои случаи и така наистина я правят по-еластична.

Но това е само временно и само на външен вид! Не съществуват кремове против бръчки, които да се продават ей-така, в аптеката, които да успеят да премахнат вече показалите се извивки по челото ви.

„Но нали съдържат колаген?“- питат се хората. Да, но съдържащият се във формулата на крема, за който става въпрос колаген или което и да било друго вещество, подхранващо кожата, няма да бъдат достатъчни, за да успеят да възвърнат гладката кожа на лицето ви.

А защо е невъзможно постигането на искания ефект чрез подобни кремове против стареене?

Какво е колагенът? – на първо място трябва да знаем за какво говорим.

Колагенът е вид белтък, който има свойството да образува мрежи, заедно с еластина и някои други съставки. Протеиновите мрежи са тези, които стоят в основата на изграждането на съединителната тъкан в човешкия организъм – а именно кожата.

И по-точно, те са част от самата дерма – един доста по-дълбок слой на кожата от този грубия, който виждаме ние. Тези мрежи, с напредване на възрастта стават все по-гъсти и по-гъсти, което се отразява и на по-горните, видими, слоеве на кожата - така се образуват отвратителните бръчки.

Колагенът се губи с минаването на годините и ние се стремим да си го набавим чрез кремовете, съдържащи колаген, които си купуваме. Е да, ама не. Не става туко така – а защо?

Защото закупеният крем ние нанасяме върху най-горния слой на кожата и той няма възможност да проникне толкова дълбоко, че да стигне до самата дерма и да повлияе на сгъстените белтъчни мрежи.

Единственото, което ще направи най-вероятно е да омекоти и омазни сухата кожа за известно време, но дотам. Няма как, освен чрез специални хирургични намеси да постигнете подобен ефект, но те не са никак препоръчителни.

Какво е важно, за да поддържаме кожата си жива възможно най-дълго?

Кожата се влияе пряко от начина ни на живот, както и всяка друга част от нашето тяло – когато си осигуряваме достатъчно сън, здравословно хранене и спазваме определен тренировъчен режим ние правим най-доброто възможно за кожата ни и за организма ни като цяло.