Устните са една от най-нежните, чувствителни части на тялото и с правилната грижа можете да ги направите неустоими за противоположния пол. Тяхното състояние е от изключителна важност, що се отнася до всяка жена.

Много от представителките на женския пол дори прибягват до какви ли не козметични операции с цел да подобрят вида на устните си – все пак това е една от най-забележимите и влиятелни женски черти.

Едни меки, нежни като кадифе и добре подхранени, сочни устни са в състояние да подлудят всеки мъж.

Но за жалост, често нещата в реалността съвсем не са като по филмите или като по рекламите за червила, които текат непрекъснато по екрана.

Всъщност множество дами имат склонност да пренебрегват устните си, поради липса на време и това често става причина устните на тези жени да изсъхнат, а понякога дори да се заервят, подуят и подпухнат – нещо, което е не само неприятно и доста непривлекателно и може да придаде на цялостното ви изражение ужасен вид, ами и издава сигнали, че нещо в тялото ви не е наред.

Че не се грижите достатъчно добре за него.

Според последни проучвания, се оказва, че състоянието на устните на жената може да се повлияе изключително много външно от храната, която се докосва до тях.

Много от дамите се оплакват от така наречените „чувствителни устни“ в подобни случаи – най-малкото им нараняване или раздразнение е в състояние да им причини отвратителен подпухнал вид, както и сърбеж и зачервяване в самата област около устата.

И за жалост, някои от любимите ни видове храни и ястия се оказват в състояние да предизвикат именно подобно неприятно раздразнение:

1. Солени храни

Ако сте от „щастливките“ с чувствителни устни, на всяка цена избягвайте прекалено голямото количество сол!

Пуканките и чипсовете са едни от храните, които ще е добре да спрете да купувате в супермаркета, и то не само от гледна точка от това какво причиняват на устните ви, ами и от чисто здравословна такава.

Освен, че са вредни за организма и може да предизвикат обрив при опит на организма да се изчисти от токсините, които са навлезли с тях, ами и прекалено многото сол, като съдържат дразни самите устни при допира им с тях и е доста възможно самият този допир да причини гореспоменатите неприятни симптоми, както и усещането, че устните ви „сякаш горят“.

2. Прекалено пикантни храни

Въпреки че пикантните храни могат да бъдат изключително вкусни, те могат и силно да раздразнят устните ви.

Лютото в тях, това което сякаш кара гърлото ви да гори в по-големи количества, а впоследствие и стомаха ви, често придружен с жестоки стомашни болки причинява същото и отвън на организма – щетите от многото люто не са само вътрешни.

А водата никак не успокоява в такъв момент, напротив – засилва усещането за лютивост и сълзите в очите, които напират при повече поето количество.

В такъв момент, учените установяват, обаче, че е доста по-добра идея да пиете прясно мляко или просто да си хапнете малко кисело – то, освен че е студено, съдържа определени вещества, които действат успокояващо.

3. Лепкави храни

Тук влизат всякакви лепкави храни, които се лепят по устните ви и следователно трябва да ги оближете, за да се отървете от тях. Това обаче често се превръща в изключително грозен и вреден навик, тъй като честото облизване води до изсъхване на самите устни и така можете да ги успокоите привидно за малко, но дотам.

Вредата от честото облизване е наистина голяма и е по-добре да бъде избегната.