Всички лъжат. Именно в това е убеден легендарният доктор Хаус. Но не може да се каже с точност кой лъже повече – мъжете или жените. Това се случва от 5 до 20 пъти дневно.

Защо мъжът лъже жената и с какво мъжката лъжа се различава от женската неправда?

Обикновено мъжките лъжи се предизвикват от желанието им да изглеждат силни, да преувеличават материалното си състояние, да докажат своята значимост.

Женските уловки са свързани с желанието им да се харесат на силния пол, да укрият направени разходи, да се похвалят със собствените или тези на мъжа преди колеги и приятелки.

Защо лъжат мъжете?

Причините силният пол да изрича неистини са много, но най-често основни са следните мотиви:

• Желание да спечелят някоя жена, да заслужат нейното внимание и благоразположение; стараят се да изглеждат по-добре, да преувеличат своите способности, доходите, които получават;
• Стремеж да преувеличават отминалите си постижения, защото дамата не може да провери, дали това е измислица или истина; в този случай могат да преувеличават много и красиво да разказват за успехите си в работата и бурните си отминали интимни преживявания;
• Жаждата да изглеждат силни, поради тази причина лъжат, че са победили в мъжки игри, развлечение; че са хванали най-много риба или на лов са отстреляли най-много дивеч, за спорта, на любовния фронт;
• Лъжа в името на осигуряване на комфортни условия на живот, стремеж с всички сили да накарат една жена да се влюби в тях.
• Лъжат за връзките „настрани“, защото искат по-остри усещания, но същевременно ги е страх да не загубят семейството си.
• Измислиците за заплатата идват при строг контрол на доходите на съпруга от страна на жената, като обратна реакция на такова поведение;
• Лъжата с цел прекарване на свободното време по собствено усмотрение, ако жената не споделя или осъжда начините за развлечение на своя мъж – лов, риболов, футбол. Поради тази причина мъжът е принуден да си измисля несъществуваща командировка, допълнителни работни часове.

Често се случва така, че мъжът започва по неволя да вярва в това, за което разказва.

Неговите „приказки“ изглеждат достатъчно правдоподобно, поради тази причина и околните му вярват без никакво усилие. Заучената осмислена лъжа е трудно да се разпознае, но все пак е възможно.

За тази цел е необходимо внимателно да се наблюдава събеседника. Ако мъжът лъже, той говори с паузи, често се замисля, старае се да започни измислената логическа верига. Старае се да не гледа в очите, може да стане раздразнителен и агресивен.

Защо лъжат жените?

Женската лъжа е не по-малко разпространено явление от мъжките измислици. С каква цел го прави?

• Стремеж да се извиси в очите на потенциален партньор. Ако желае да докаже своята значимост, тя преувеличава количеството на миналите си ухажори. Когато желае да подчертае добродетелността си не говори за отминалите връзки.

• Желание за скриване на истинската цена на вещите, особено ако основният източник на доходи в семейството е заплатата на съпруга.

Тогава на жената я е страх, той да не я ругае и да я упреква, и казва каква е реалната цена на козметиката и на вещите, които си е купила.

• Жажда да изглежда загадъчна – старае се да завоюва вниманието на обекта на своето обожание.
• Възможност за повишаване на собствения си авторитет. Към такива уловки жените прибягват при постъпване на работа, желание за увеличаване на заплатата.