Повечето родители, а и околните са недоволни, когато децата са непослушни и правят бели, например голямо недоволство предизвикват крясъците и шумът, който се вдига от тях по заведението.

И дори у нас се стигна до това ресторант в Стара Загора да въведе такса „дете“, като процент от сметката.

Разбира се, това предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, тъй като децата са бъдещето на всяка нация и от тази позиция възрастните, и най-вече околните, трябва да се отнасят с разбиране към тяхното невъздържано поведение.

Всеки един от нас някога е бил дете и е бил непослушен, държал се е невъзпитано, правел е на инат, и също така възрастните около него не са били особено доволни.

Изследване на британски учени показва, че ако децата не са инати и непослушни, то е по-малко вероятно да бъдат успешни, когато пораснат и навлязат в зрялата си възраст.

Експериментът на британските учени продължил 40 години, стартирайки през 1976-та година. През цялото това време в него взели участие около 700 деца на средна възраст 100 години.

Всички те трябвало да преминат през редица специални тестове. След това специалистите се интересували как се е развила впоследствие съдбата на малките доброволци.

След изминаването на 40 години специалистите решили да направят равносметка. Оказало се, че инатите най-често постигали успехи в зряла възраст.

Така например кариерата на малките непослушковци и нарушители на правилата по-бързо израствали в корпоративната стълбица и като цяло били по-успешни, в сравнение с по-спокойните и послушни техни връстници.

Според авторите на изследването, постоянният бунт против установените правила, натрапени от обществото и родителите, помагат на децата да намират компромиси и изгода за себе си.

Те по-уверено отстояват правата си, няма да мълчат, ако видят явна несправедливост по отношение на себе си. Хората инати по природа не се предават лесно, напротив продължават да пробват отново и отново. Именно тази линия на поведение води до успех.

Хората, свикнали да играят не по правилата, ще бъдат по-смели при поемането на риск, ще експериментират и опитват различни подходи. Те не се боят да се отделят от тълпата и да вземат самостоятелни решения.

И в тази връзка учените твърдят, че като наблюдават поведението на детето, вече ще могат да оценят неговите перспективи в зряла възраст.

Именно поведението на човека в детството се отразява на неговия материален успех. Но все пак трябва да се отчита коефициентът на интелигентност, социално-икономическият статус на родителите и качеството на полученото образование.

И все пак психолозите съветват родителите, чиито рожби съвсем не ги радват с примерното си поведение и добър нрав, да не се отчайват. Напълно е възможно до тях да расте бъдещ милионер, успешен политик, или нестандартна творческа личност.

Дори понякога прекомерното послушание на детето може да признак на отклонения в неговата психика, които биха могли да възпрепятстват превръщането му в пълноценен зрял човек.

Затова родителите не трябва да реагират прекалено остро, когато детето им прави на инат.

Следва да се отбележи, че когато на всеки детски каприз се отговаря агресивно, то с течение на времето детето започва да се страхува да проявява характер, а едно такова поведение е пагубно, когато то вече порасне и навлезе в зрялата възраст.