Експерти намериха обяснение защо хората толкова често напълняват след 40-годишна възраст. Оказало се, че мозъчните клетки, регулиращи апетита, забавят своят активност с напредването на възрастта. Именно поради това човек не осъзнава, че вече се е нахранил.

Учените определили основната причина за надебеляването в средна възраст. Според тях след 40-годишна възраст се повишава рискът от преяждане, тъй като хората твърде късно изпитват чувство за насищане с храна. По този начин средно теглото на човека се увеличава със скорост 500 грама на година.
Експериментите, в хода на които били анализирани причините за покачването на теглото, били проведени от група учени от Университета Абердин. Един от авторитеЛора Хейслер отбелязва, че с остаряването на организма на човека расте и обемът на талията.

Най-често такива изменения на тялото на човека са свързани със специфичната функция на клетите, които образуват пептида проопиомеланокортин.

Този компонент е необходим за нормалната регулация на апетита на човека и на теглото на неговото тяло. Но с времето процесите на стареене влияят на активността на клетките, които започват бавно да изпращат необходимите сигнали, а организмът не получава необходимата информация за това колко храна е необходимо да изяде, за да се засити.

Така апетитът на човека надвишава реалните потребности на неговото тяло.

Освен това учените акцентират и на заседналия начин на живот на хората в средна и напреднала възраст, което само задълбочава ниската активност на клетките.
Следва да се отбележи, че съществуват специални препарати, повишаващи активността на клетките, които понижават апетита.

По-рано британски учени разработиха специална таблетка, която спомага за преустановяване на рязкото увеличаване на теглото на хората на средна възраст. Създателите съобщиха, че подобно лекарство вече може да се използва в медицината по целия свят.
Таблетките помагат на организма да се справи с повишения апетит, за да се предотврати преяждането. И ще могат да се приемат още от 20-тата 30-тата година и годините апетитът ще се регулира в нормален режим.

Но този метод не е подкрепян от много хора, някои лекари смятат, че в млада възраст теглото е необходимо да се контролира с помощта на спорт и правилно хранене.
Според експертите това откритие позволява на лекарите да намерят оптимален способ, който ще спомогне за контролирането на апетита и теглото на човека.

Но основната препоръка на изследователите остава неизменна – след 40-годишна възраст човек е необходимо да яде малко по-малко, отколкото всъщност чувства необходимост, тоест да става от масата не напълно сит, а леко гладен. Намаляването на размера на порцията спомага за поддържането на теглото в нормални граници.

Не по-малко важен е и дневният режим, тъй като ако човек си ляга много късно през нощта, то през деня ще се чувства постоянно гладен и този апетит е много труден за обуздаване и почти сигурно е, че битката ще бъде загубена.

Затова лягането на време и достатъчното количество пълноценен сън е от съществена важност за поддържане на теглото в нормални граници, особено след навършването на 40 години. Но днес у нас могат да се срещат и доста 30-годишни, които вече имат проблеми с наднорменото тегло.

Причина за това е именно неправилният дневен режим, който води до съществено увеличаване на апетита и изпитване на истински зверски глад през деня.