Учени твърдят, че спят дълго и сладко и не се измъчват с ходене на фитнес, има по-малко болести от професионалните спортисти.

Модата на здравословния начин на живот в последно време бие всички рекорди по популярност и дори вече придобива застрашителни размери. Хората споделят упражнения и диети, разказват колко километри са пробягали сутрин или вечер.

Публикуват в социалните мрежи свои снимки в спортните зали и се гордеят с плочките си на корема=

А междувременно учените твърдят, че големият спорт е опасен за здравето. Дори и простото прекомерно увлечение по фитнеса може да навреди. Немците Петер Акст и Михаела Акст, специалисти в областта на спортната медицина, дори наскоро написаха и издадоха книга по тази тема, събирайки многобройни научни изследвания.

А тези изследвания потвърждават, че ранното ставане и изморителното бягане изобщо няма да ви направят дълголетници. И книгата е озаглавена именно по този начин – „Ленивите живеят по-дълго“.

Авторите привеждат доказателства за това как големият спорт ограбва здравето ни – маратонците умират от инфаркти, сърдечни арести, разриви на артериите. Хората, които разходват по 6-7 часа седмично за изнурителни тренировки, се оказват и в зоната на онкологичния риск.

Сравнявайки данните за здравословното състояние на почти 100 хиляди души, изследователите уверяват – спортът, който изисква от нас необичайна издръжливост, може да предизвиква растеж на тумори.

Авторите привеждат и обратните примери – британската кралица-майка, която не се изморявала с бягане, доживяла до 100 години, Чърчил, чийто девиз бил „Никакъв спорт“ доживял до 91 години. И въобще хората, които не посрещат първите слънчеви лъчи, а си позволяват да спят до 8-9 часа, са доста по-здрави от тези, които тренират силата на волята си, като оставят топлата си постеля, за да побягат.

Спортът е само показател за възможностите на човека

Разбира се, събраните факти са нещо невероятно и ни позволяват да си помислим – О, колко хубаво, ще си мързелувам и ще доживея до 100 години. Но очевидно не всичко е толкова просто.

Действително, големият спорт и здравето не са синоними. Олимпийските рекорди са показатели за възможностите на човека и то максималните, на предела. Обикновено, готвейки шампиони треньорите, изискват използването буквално на всички резерви на организма.

И не е изненадващо, че след като приключат спортната си кариера, спортистите започват буквално да се съсипват. Например, след кариера във футбола и хокея се появяват множество проблеми със ставите и мускулите.

След бокс – инсулти и болест на Алцхаймер, все пак нашата глава не е предназначена някой да удря върху нея. Един от най-здравословните видове спортове е може би само големият тенис. И то задължително трябва да се следи да се развие плоскостъпие и сколиоза.

Но да говорим, че можем да си лежим на дивана, нищо да не правим и да доживеем здрави до 100 години, разбира се, също не трябва. Натоварване трябва да има, но то да бъде с мярка.

На човек трябва да му харесва това, с което се занимава натоварванията трябва да доставят радост, а не да бъдат депресиращо задължение.

Тогава ще бъдем и здрави, тъй като натоварване е необходимо и на мускулите, и на ставите, и на сърцето. Само е необходимо да следим пулса си и да не се преуморяваме. И след това – съгласете, че стройният човек изглежда добре.