Сексът не винаги е на висотата, която очакваме и не са рядкост случаите, в които търпим разочарования от игрите в спалнята. Как става така, че въпреки силното желание, сексът не се получава? Ето няколко причини.

Страдате от депресия

Според Клейтън, когато дамите проявят симптоми на депресия, те често се изолират от партньорите си, а това пречи не само на интимния живот, но и на взаимоотношенията. Ако приемате антидепресанти като част от терапия трябва да сте наясно със страничните им ефекти. Те могат да засегнат способността да достигнете до оргазъм.

Наблюдавайте как тялото реагира на приема на нови медикаменти, ако забележите понижаване или пълна липса на сексуално желание се консултирайте със професионално лице. Помислете за алтернативни възможности за лечение. „Когато става въпрос за по-леки форми на депресия е възможно лечение с психотерапия, освен това няма да се отрази на сексуалното ви желание“, казва Клейтън. „Упражненията също са ефективни, освен това повишават енергията и притока на кръв към гениталните области.“

Ако партньорът ви пие виагра

Според Майкъл Криксман не само по-възрастните мъже употребяват виагра. Младите също използват този медикамент, за да се преборят с еректилната дисфункция и да повишат сексуалната активност. В много случаи резултатът води до емоционално и физическо разминаване в леглото.

„Причината за разминаване в спалнята се дължи на употребата на медикаменти. В много случаи, когато мъжът е готов да премине към действие, жената се нуждае от повече време, за да се възбуди. Известно е, че и двата пола се справят с чувствата на тревожност по различни начини“ казва Клейтън. „Мъжете се отправят към спалнята, за да се освободят от стреса, докато при жените често се налага да се отпуснат преди да правят секс.“

Клейтън съветва да проведете открит разговор, но не в леглото. Според него трябва внимателно да обсъдите проблемите, които ви тревожат или желанията, които имате.

Използвате ли вибратор?

Според Де Вилер: „Дамите, които използват вибратори, го правят по-често отколкото предполагат.“ Разбира се няма нищо лошо да включите играчки в сексуалния си живот, но ако предпочетете тях пред половинката си това може да се окаже проблем.  Според Де Вилер: „Много дами използват играчките, за да се справят с гнева или неприятните страни от връзката си.“

„Но ако имате съмнения, че сте пристрастени към вашия вибратор и това пречи на отношенията с вашата половинка, поговорете с терапевт. Той ще ви помогне да откриете решение на проблема. Може би ще се научите как да общувате за вашите нужди с партньора си. Ако употребата на вибратора ви доставя по-голямо удовлетворение от сексуалните занимания с половинката ви, може да поговорите и да откриете начин да допълните някои нови движения с помощта на вибратор, но този път заедно.

Вие сте болни и уморени

Между 10-15 на сто от жените имат ниско либидо. В повечето случаи това се дължи на ендокринен проблем или заболяване на щитовидната жлеза. Подобна болест може да повлияе на менструационния период и да доведе до симптоми на изтощение, депресия, ниско сексуално либидо или трудно зачеване.

Жените, които страдат от фибромиалгия, анемия, диабет или ревматоиден артрит често чувстват неразположение поради умора или болки в тялото. Болести като диабет са причина за ниска възбуда или да предразполагане на тялото към инфекции.

„Най-доброто решение е да се потърсите помощ от лекар, който ще ви обясни на какви прегледи трябва да се подложите, за да разберете дали страдате от хронична болест. Ако резултатите покажат хронично заболяване, трябва да помислите за други начини, чрез които да постигнете сексуално удоволствие“, казва Клейтън.