При по-голямата част от жените по време на бременност на корема се появява тъмна вертикална.

И въпреки че бъдещите майки осъзнават това, че в техния организъм нов живот и поради това тяхното тяло претърпява различни промени, това „украшение“ на наедряващото коремче, така или иначе, най-малкото буди любопитство, а понякога става и повод за вълнение.

Тъмната линия на корема не е нищо друго, освен проява на хиперпигментация. Представлява тънка вертикална ивица, която се простира от пъпа надолу към срамната зона.

При някои бременни жени линията „израства“ и нагоре до нивото на ребрата. Ивицата винаги се локализира точно по средата на корема.

Всъщност тази ивица присъства при всяка жена, но когато тя не е бременна, тази линия е едва забележима.

Потъмняването на абдоминална ивица по време на бременността от обусловена от повишената пигментация в тази кожна зона.

Според статистиката при 90% от жените по време на бременност се появява тъмна ивица на корема.

Най-голяма вероятност от формиране на тази хиперпегментация имат мургавите жени и тези с тъмни коси.

Защо се появява тъмна ивица по корема на бременните жени?

Точната причина за това не е известна, но се смята, че се дължи на естественото повишаване на нивата на следните хормони: меланотропин /хормон, стимулиращ меланоцитите – клетките, които образуват пигмент и увеличават риска от потъмняване и от възникване на лунички и петна/; естроген, прогестерон.

Все пак повод за безпокойство няма – формирането на тази ивица по корема на бременната жена е признак, че синтезът и освобождаването на хормоните се осъществява напълно нормално.

Кога обикновено се появява?

Абдоминалната ивица при жените най-често се появява в самото начало на бременността и дори е възможно да е нейният първи признак.

В началото линията може да бъде светла и с течение на времето да започне да потъмнява. Най-често бременните забелязват започването на потъмняването абдоминалната ивица след 12 седмици.

Също така тъмната линия по корема може да се появи и в 3 триместър на бременността. Но в крайна сметка във всеки случай, това е индивидуално.

Постепенното потъмняване на ивицата на корема на бременната жена е обусловено от повишаване на нивата на хормоните. Обикновено изчезва скоро след раждането, но при някои жени, въпреки че изсветлява тя остава видима. При следващи бременности ивицата по корема обикновено се появява по-рано и е по-силно видима.

Как да предотвратим появата на тъмната линия?

При повечето жени изчезва от само себе си след раждането. Методите за предотвратяване на абдоминалната ивица са силно ограничени – на бременните се препоръчва по-малко да се излагат на пряка слънчева светлина, желателно е да използват слънцезащитни средства и да носят закрити дрехи, когато излизат навън.

За съжаление, дори и пълното съблюдаване на всички тези препоръки не дава 100% гаранция за това, че ивицата няма да се появи.

Единственото, което може да се постигне, ако се спазват тези правила е да се предотврати силното потъмняване на линията. Прикриването на ивицата или избавянето от нея по време на бременността не е постижимо.

Важно е да припомни, че слънцето е основният източник на витамин D, който е от съществено значение за здравето, растежа и развитието на костите.

Именно поради това е необходимо бременните жени да съблюдават баланса, като не свеждат излагането на слънце до минимум, в опит да предотвратят появата на тъмната ивица, но и да не прекаляват със слънчевите бани.