Учени от здравния институт на шведския град Енчепинг смятат, че силният стрес в резултат на смяна на жилище и на цялата семейна обстановка оказва негативно влияние върху имунитета на децата до края на живота им.

До това заключение учените са достигнали въз основа на проведено проучване, в което взели участие повече от 10 хиляди души.

Изследователите решили да отговорят на въпроса – съществува ли взаимовръзка между развода или смъртта на родителите и здравето на децата.

В организма на 5-годишните участници в експеримента, които преживели силен психологически стрес поради развода на техните родители или поради тежкото икономическо положение на тяхното семейство, учените установили повишено съдържание на кортизол.

Този хормон се синтезира и освобождава при силно нервно пренапрежение. Големите количества кортизол може окаже негативно влияние на устойчивостта на организма към въздействието на патогенни микроорганизми.

Учените подчертават, че получените от тях резултати са с поразителна точност. Висока концентрация на кортизол в тъканите и в кръвния поток, била установена само при децата, които са се сблъскали с неразрешими житейски ситуации.

В резултат на извънредно голямото количество кортизол, изследователите открили, че в организма на децата е занижено нивото на редица имунни маркери.

Но най-важното откритие е, че потиснатото състояние, в което се намира имунитетът на децата, преживяващи постоянно стрес, може да се задържи много дълго време, особено ако нервното напрежение е с прекалено голяма продължителност.

Трябва също така да се отбележи, че на продължителен стрес могат да бъдат и изложени не само децата, които преживяват развода на родителите си или още по-лошо смъртта на някой от тях.

Често хората не се решават на развод само заради общите им деца. Но появилото се желание всеки да поеме по пътя си, раздалечава и отчуждава още повече мъжа и жената.

В резултат на това зачестяват скандалите и безсмислените конфликти, които не се отразяват добре и на децата.

Психолозите са установили, че повечето деца понасят по-лесно разводът на родителите си, отколкото постоянното напрежение в семейството.

Често децата от семейства, в които родителите не могат да изяснят отношенията си един с друг, имат здравословни проблеми и страдат от психологически разстройства.

След години именно неподходящото поведение на родителите може да се отрази и на личния живот на децата.

Виждайки как техните майка и баща ежедневно се ругаят, в един момент те могат да помислят, че семейство изобщо не им е нужно.

И когато децата станат зрели хора, те трудно ще намерят близък човек, а да не говорим за брак или поне за съжителство с противоположния пол.