В различните световни култури употребата на това месо е била забранена. Днес обаче диетолозите твърдят, че свинското е по-полезно от говеждото, а Световната здравна организация го определя за канцерогенно. Има ли смисъл да се притесняваме?

Забрани за ядене на свинско в световните религии

Юдейство и християнство – при евреите отвращението към свинското било толкова силно, че те дори наричали прасето „давар ахер“, което в превод означава – „друго нещо“, тоест по-добре да няма название.

В християнството и юдейството като цяло и по-точно в Петокнижието на Мойсей – част от Стария Завет, животните се делят на „чисти“ и „нечисти“, и се изброяват физически признаци, по които могат да се различат.

Разрешава се яденето на месо от преживни животни и имат раздвоени копита, тоест чифтокопитни, а свинското не попада в тази категория.

Ислям – по отношение на храненето тази световна религия е близка до християнството. Мюсюлманите се ръководят при избора си на храна от Корана и от Сунната, като у нас се използва названието Сюннет.

Тези книги също забраняват свинското, както и това от животни, които са умрели от естествена смърт или са убити от хищници. Това е „харам“ – грях.

Индуизъм – известните индийски Веди, от които произхожда и аюрведа лечението, казват, че от момента, когато хората са започнали да употребяват месо за храна, основно свинско, започнала и деградацията на човечеството – появява се злобата, агресията, ненавистта един към друг.

С какво всъщност са били свързани забраните?

Свинското месо било развъдник на инфекциите. Религиозните забрани са обусловени както от рационални, така и от ирационални причини.

Отвращението от свинското се обяснява с това, че тези животни са нечистоплътни – те често ядат собствените си изпражнения, хранят се с мърша, поради тази причина в тяхното месо и мазнини се натрупва мъртвешка отрова, която е опасна за човека.

Употребата на говеждо, например, не е забранена в религията категорично, освен в индуизма, но все още се препоръчва да се яде възможно най-малко месо. Това предупреждение било свързано с горещия климат – в месото, сланината, млякото бързо се размножават бактерии.

Сред палестинците дори съществувало убеждението, че в свинското месо се съхранява проказа. По-късно станало известно, че това било просто инструмент, за да се предпазят хората от опасността да се заразят с други инфекциозни заболявания.

След като веднъж се разболявали от яденето на месо, те просто се отказали от него, и този опит е записан в свещените книги още в древността.

Следва да се подчертае, че много заболявания, предизвикани от бактерии и паразити, съдържащи се в свинското, и до ден днешен са неизлечими или много трудно излечими – японски енцефалит-Б, трихинелоза, свински солитер, вариола, епидемичен грип, холера, бруцелоза, туберкулоза, свински еризипел.

Животинската храна от гледна точка на почти всяка религия е тежка, тъй като води до „натежаване“ на духа и разгаря страстите. Поради тази причина и монасите, които водят аскетичен начин на живот и ядат само растителна храна. Вярващите са по-свободни, но са ограничени от поста.

Съвременната медицина – за свинското

Днес отношение към свинското е съвсем различно – лекарите твърдят, че то е много по-безопасно, отколкото всяко друго червено месо. Свинското е по-мазно от говеждото и агнешкото, но съставът му е по-малко вреден за кръвоносните съдове.

Освен това съотношението на наситените, мононаситените и полиненаситените мастни киселини са много близки до идеалното за човешкия организъм – 3:4:1, а идеалното трябва да бъде – 3:6:1.