Геномният анализ може да разкаже за предразположеността към различни заболявания, за подходящите видове спорт – но това съвсем не е всичко. Какво още можете да научите за себе си от 1 капка ваша слюнка.

Преди 10 години стойността на подобни изследвания се изчисляваше на стотици хиляди долари, а днес за задоволяване на любопитството кои всъщност сме ние или пък да получим ценна информация трябва да отделим 100 или малко повече долара.

1. Ще научите за своите заболявания

43-годишният професор от Харвардския университет Джонатан Зиттрейн потърсил своя лекар с оплакване за странна треска. Ултразвуковото изследване показало подозрителна сянка в областта на черния дроб, но лекарите така и не успели да уточнят природата на находката.

Джонатан взел ситуацията в свои ръце и решил да си направи оценка на риска за 100-те най-разпространени заболявания. ДНК тестът открил висока вероятност от венозна тромбоемболия. Подсказката помогнала на лекарите да диагностицират тромбоза на дълбоките вени.

Зиттрейн споделя, че е свикнал да управлява информация, и тестът за него бил с практическа стойност, а не утешавал просто любопитството си.

Но не може да се очаква, че геномът ще съобщи за начален стадий на рак или за повишено ниво на холестерола.

Такъв род информация изисква класическа диагностика. ДНК-анализите още в юношеска възраст могат да осигурят възможност да се направи оценка на риска от ревматоиден артрит, камъни в бъбреците, болест на Алцхаймер, сколиоза – и като цяло повече от 100 заболявания.

Тези тестове дават на хората представа за това как трябва да се държат, за да не допуснат заболяване.

2. Намиране на роднини

Семейна социална мрежа предлага разширяване на генеалогичното дърво. Изучавайки своя геном, човек може да се сдобие с нови роднини. Програма анализира огромно количество ДНК и сравнява вашите резултати с проби от целия свят.

При установяване сходства се проследява връзката между поколенията и се показва територията на предците, която е била техен дом. Днес идентифицирането на етническата принадлежност изобщо не е трудно.

3. Ще разберете колко здраво ще бъдете бъдещето ви дете

Съпружеските двойки, както и тези планират да имат поколение, често се сблъскват със ситуацията, когато изследванията са наред, а износването на бебето не се получава. При чести спонтанни аборти повечето двойки не правят изследване на абортирания материал.

Едва когато се направи анализ на кариотипа се оказва, че у него има определени структурни нарушения, които и водят до спонтанни аборти, коментират специалисти по генетика.

Освен това по кръвта на майката и слюнката на бащата може да се определи каква е вероятността от хромозомни аномалии. Това е много важно, когато при ултразвуково изследване се заподозрат отклонения при развитието на плода.

Гинеколозите все по-често говорят за необходимост от проспективно консултиране – генетични изследвания, насочени към предотвратяване на наследствени заболявания.

4. Подбор на персонално лекарство

Бъдещето е в персонализираната медицина – научната общественост вече не се съмнява в това. Известно е, че един и същ медикамент може да помогне на един пациент, а за друг да се окаже напълно безполезен.

Например, за борба с онкологичните заболявания лекарите избират препарати всъщност по метода на пробата и грешката. Това положение ще може да бъде преодоляно с помощта на фармакогеномиката – симбиоза между генетика и фармакология.

Тоест досега, що се отнася до назначаването на медикаменти, лекарите работеха с брадвата, а съвсем скоро се очаква да започнат да използват скалпела.