Опитвате се да отслабнете?

Трябва да започнете от кухнята. Направете малки промени в диетата си, това ще ви помогне да постигнете по-добри резултати.

Най-напред, трябва да определите колко килограма искате да свалите и какво е оптималното тегло, към което се стремите.

Дръжте нездравословните храни в дъното на хладилника, за да не се изкушавате.

Ето няколко съвета от диетолога Джули Ъптън, които ще ви помогнат да промените хранителните си навици и да постигнете отдавна мечтаната фигура.

  1. Използвайте мерителни чаши

Във всяка кухня има мерителни чашки, които показват колко грама или милилитра е съответният продукт.

Тези чашки ще ви помогнат да измерите точното количество храна, което трябва да поемете. Другият вариант е да си вземете кухненска везна.

  1. Консумирайте храни на растителна основа

При планиране на хранителния ди режим, изберете храни на растителна основа. Това означава, че вашата храна трябва винаги да има растение като киноа, ечемик, пълнозърнеста паста или овес.

След това може да добавите протеини. Когато се изгради хранене по този начин, то ще осигури правилния баланс и разнообразие в ежедневната ви диета.

  1. Земестете захарта с плодови пюрета

Намалете количеството на рафинираната захар и подсладителите във вашите лакомства. Това лесно може да се постигне с плодови пюрета.

Може да използвате различни плодове, сред които банани, ябълки, круши, фурми, смокини или дори грозде.

  1. Следвайте правилото 10:1

Изследователите от Харвард препоръчват да изберете пълнозърнестни храни, които имат един грам  фибри на всеки десет грама въглехидрати. Тези пълнозърнести храни не само имат правилното съотношение, но и са склонни да бъдат най-здравословният избор. Те имат по-малко добавена захар, което е полезно за вашия организъм.

  1. Изчистете вашата кухня

Един от най-лесните начини да отслабнете, е да изчистите нездравословните храни, които дебнат във вашите кухненски шкафове, хладилник и фризер.

След като сте се отървали от тях, може да ги замените със здравословни варианти- плодове, зеленчуци, пълнозърнестни храни и протеини- така че да не се чувствате лишени.

  1. Претегляйте се всеки петък

Ако използвате кантар, този трик може само да ви мотивира. Петък е чудесен ден, за да се претеглите, защото това по принцип е денят, в който тежите по-малко.

Този навик също  може да ви помогне да останете концентрирани върху хранителния си режим през уикенда.

  1. Приготвяйте храната си сами

Ястията, които са приготвени далеч от дома, имат повече калории, мазнини и натрий в сравнение с домашно приготвените ястия.

Храненето навън само веднъж на ден може да се равнява на няколко килограма годишно. Можете да спестите 134 калории от всяко хранене, ако се храните у дома, вместо да поръчвате готова храна.

  1. Спете повече, за да загубите повече килограми

Проучванията показват, че хората, които не спят достатъчно, са склонни да приемат повече мазнини, за да получат достатъчно енергия. Опитайте се да спите най малко 7 до 9 часа на ден.

  1. Планирайте вашите хранения

През уикенда планирайте вашите хранения за следващата седмица. Може да направите вашето основно пазаруване през свободното ви време и след това да подготвите всички здравословни рецепти.

  1. Не консумирайте алкохол

Алкохолът е един от най-лошите рушители на диетата. Не само, че е с високо съдържание на калории, но също така стимулира апетита и отслабва силата на вашата воля.

Той влияе на области от мозъка, които правят калоричните храни да изглеждат неустоими.