Мнозина смятат, че медицината ни е подарила прост, лесен и ефикасен метод за отказване от цигарите - никотиновите лепенки.

Оказва се, обаче, че нещата не са толкова идеални, колкото изглеждат.

Според резултатите от ново медицинско проучване, публикувано в сп. BMJ, никотиновите пластири въобще не помагат на бременните пушачки да се откажат от тази вредна привичка.

В изследването са били включени 402 бременни жени от Франция, които са имали навика да изпушват по пет и повече цигари на ден.

Жените, които са били в 12-20 седмица от бременността, били разделени на случаен принцип на две групи: едната трябвало да използва 16-часови никотинови пластири, а другата група била третирана с неактивни пластири с плацебо.

Експериментът продължил до самото раждане на децата. Участничките в изследването също така получавали психологическа помощ, като специалистите им помагали да спрат пушенето. Жените всеки месец ходели на контролни изследвания.

По данните на учените, само 5,5 на сто от жените в групата с никотиновите пластири и 5,1 на сто от втората група с плацебо лепенки са успели напълно да спрат пушенето.

Изследователите съща така установили, че жените от групата с никотиновите лепенки са имали значително по-високо кръвно налягане, отколкото участничките в групата с плацебо пластири.

Това означава, че всички по-нататъшни изследвания, които ще бъдат посветени на изучаване на заместваща никотина терапия при бременните пушачки, трябва да отчитат и показанията на колебанията в кръвното им налягане.

"Получените от нас резултати са много разочароващи, но те трябва просто да насърчат усилията по търсене, намиране и изследване на нови способи за спиране на пушенето, свързани и не свързани с приема на лекарства", казва доктор Иван Берлин и неговите колеги от Париж.

"В отсъствие на доказани лекарствени методики, психологическата поддръжка си остава основният метод за помощ при бременните жени, които искат окончателно да спрат пушенето на цигари".

"Психологическото консултиране бе отложено с две седмици след старта на изследването, и това може да обясни защо и в двете групи жени участнички в експеримента нивото на успешното отказване на цигарите се оказа толкова ниско", добавя Леони Броуз от Кралския колеж в Лондон.

"Засега е твърде рано напълно да се откажем от възможността за използване на заместителна терапия на никотина", казва Леон.

"От друга страна са необходими сериозни нови изследвания, за да намерим, разработим и проучим нови, по-ефективни способи за лечение на бременни жени пушачки, които не са в състояние да спрат самостоятелно пушенето".

Независимо от това, че учените по целия свят активно разработват нови методики в помощ на избавлението от този вреден навик, проблемът с отказването от пушенето все още остава много сложен и за него не е намерено ефективно решение.

Експертите съветват да се отнасяме с внимание към своето здраве и да се постараем да не започваме да пушим, за да не ни се налага впоследствие да търсим начини за отказване на цигарите.