Съчетанието на мазна и чувствителна кожа изисква специфична грижа. Повечето от средствата, които действат потискащо на образуването на кожен себум, предизвикват раздразнение на чувствителната кожа.

При наличие на пъпки, постоянни петна, разширени пори в съчетание с чувствителна кожа, е по-добре да се направи консултация с дерматолог. Ако поради някакви причини това е невъзможно, използвайте следните методи за грижа за такава кожа:

1. Почистване

При почистване ефективно се отстранява себумът от повърхността на лицето и носи усещане за свежест, оказва матиращо действие на кожата.

Защо следва да се избягват средства, съдържащи сапун, за лице?

Голяма част от средствата съдържащи сапун, имат алкална реакция, което нарушава естественото кисело pH на кожата. Резултатът от използването на такива средства е сухота, раздразнение и още пъпки.

Използвайте средства с неутрално рН или такова рН, което да е близко до това на кожата, но пък такива средства струват скъпо.

Как да се почиства лицето?

Почистването трябва да е 2 пъти дневно – сутрин и преди лягане вечер. Ако лицето се замърси или се омазни, то тогава можете да се измиете и по обяд.

Как да изберете средства за почистване?

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да подберете средства за почистване на мазна кожа:

• Ако бутилката е прозрачна или може да се пробва, обърнете внимание дали средството е прозрачно и няма ли в него допълнителни овлажняващи средства.
• Търсете на етикета надписи, указващи, че средството е подходящо за мазна кожа;
• За да се избегне раздразнението на чувствителната кожа, избирайте средства, разработени за чувствителна кожа или които са хипоалергенни.
• Избягвайте такива съставки като салицилова киселина, ним, масло от чаено дърво, тъй като могат да раздразнят чувствителната кожа.
• Ако кожата се е зачервила, появило се е раздразнение или обрив, спрете да използвате средството за почистване, вместо това масажирайте лицето с малко количество овлажняващ лосион и разнесете с мокра кърпичка.

2. Овлажняване на кожата на лицето и защита от слънцето

Слънчевото въздействие може да усили чувствителността на кожата, затова е важно да се следи за защита от слънцето.

Дневният овлажняващ крем трябва е с поне слънцезащитен фактор 15, ако стоите по-дълго време вътре или 30, ако сте навън през по-голямата част от деня.

Но слънцезащитните средства могат да направят кожата мазна, и ето няколко препоръки как да предотвратите това:

• По възможност се старайте да покриете лицето с някаква тъкан и да носите слънцезащитни очила. Добре е да използвате дебела тъмна тъкан, която не пропуска слънчевите лъчи.
• Ограничете използването на слънцезащитния крем – използвайте го само тогава, когато не можете да прикриете лицето;
• Избирайте слънцезащитни средства под формата на лосион или гел, но не и крем;

3. Нощно овлажняване

Овлажняването на кожата преди сън е важен етап от грижата, активните съставки остават на кожата през цялата нощ, околната среда не им оказва влияние.

Ето няколко момента, които е важно да се отчитат при избор на нощен овлажняващ крем:

• Основата на нощния крем зависи от това колко е мазна кожата, по-добре да се избират лосиони или серум, тъй като тежката основа запушва порите и води до появата на бръчки;
• Изборът на активните съставки зависи от кожния проблем – ако е чувствителността, то кожата трябва да се остави в покой.