За жалост на много дами, има го и този период в женския свят. Известно е на всички ни защо и как той засяга организма, както и какво влияние оказва върху представителките на нежния пол.

Няма как да не сме наясно с нормалните ефекти, които той причинява – така известното чувство на раздразнение, честата смяна на настроението, некомфортността, отвратителните, нереално силни болки в коремната област, евентуално подуване, задържане на вода, понякога качване на килограми, та дори и невъзможността да носим прилепнали панталони, а за бели и дума да не става – прекалено е рисковано, нали?

Това са някои от най-честите ефекти, характерни за времето, когато сте в цикъл, които почти всяка жена е изпитвала.

Не толкова известно обаче е, че влиянието на менструалния период не стига винаги само до там, а засяга самото ни тяло по много начини, за които е възможно дори и да не подозираме.

1. Промяна в мозъчната ни дейност

Според съвсем скорошно американско изследване, проведено едва 2014 година, било установено, че мозъчната ни дейност е всъщност пряко засегната от губенето на кръв.

В този експеримент участвали 52 жени. Всички били тествани по различни начини - с тестове за преценка, писмени и др. и се оказва, че когато жените не са в период, всъщност се справят в пъти по-добре от времето, когато са.

Според д-р Ед Кех, който води проучването, резултатите са такива, заради менструалната болка, през която минават телата на жените в цикъл – организмът им вече е затормозен да се справи с нея и няма възможността да впрегне всичките си сили в мисловна дейност и да се съсредоточи напълно. Коремните болки разсейват дамите и не им позволяват да се концентрират в задачите.

2. Промяна в гласа ни

Оказва се, че е напълно възможно менструалният цикъл да засегне дори и начина, по който звучим, което може да се окаже голям проблем за много певици, но и обяснение и оправдание за провалени концерти.
В проведените тестове и експерименти, свързани с това участвали и мъже – те били тези, които са успели да разпознаят разликата.

Гласовете на група жени, които били в цикъл били записани и записите, смесени с други, правени в периоди, през които участничките не са били в цикъл са били дадени на някои представители на силния пол. Тяхната задача била да познаят кои от записите са били правени, когато жената е била в цикъл и кои не.

Резултатите показват, че мъжете са се справили на 35 %, което според учените, изключва възможността да разчитат само и единствено на късмета. Също така, е направено още едно проучване, което установява, че според мъжете, жените в цикъл звучат доста по-зле, отколкото жените, които не са в цикъл – тук те трябвало да кажат кои гласове намират за привлекателни и секси и кои не.

Представителките на женския пол в цикъл, както вече казахме, са губещите.

3. Промяна в начина, по който усещаме болката

Оказва се, че докато жената се намира в периода си, издържа доста повече на болка, отколкото би издържала в обикновеното си състояние. Това намира обяснение във факта, че нивата на естроген силно се променят през това време.

Важно е да кажем, че посочените по-горе симптоми не е задължително да ви засягат абсолютно всеки път – присъствието им е строго индивидуално и е научно доказано, че някои жени не ги усещат въобще. Ако вие обаче не сте сред тях, то тогава бъдете спокойни – не сте единствените!