Какво представлява млечната суроватка?

Млечната суроватка е страничен продукт, който се получава при приготвянето на сирене или извара. Дълго време домакините просто са я изхвърляли, без да подозират ценните ѝ качества.

А между впрочем млечната суроватка е изключително полезна за човешкия организъм, а също се използва широко за козметични цели.

Всичко се дължи на нейния състав, казват специалисти, като 93,7% се състои от вода, а оставалите 6,3% включват цяла съвкупност от полезни вещества.

Това са предимно белтъци, които благодарение на незаменимите аминокиселини, участват в процеса на образуване на кръвните клетки и в синтеза на белтъци в черния дроб.

Млечните мазнини добре се усвояват и засилват активността на ензимите. А млечната захар – лактоза, препятства образуването на мазнини и нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Освен това млечната суроватка е богата на витамини от група А, В, С и Е, холин, биотин и никотинова киселина, а също и на калций, магнезий и пробиотични бактерии.

Как този състав на суроватката влияе на човешкия организъм?

Каква е ползата от млечната суроватка?

1. Храносмилане

Съдържащата се в суроватката лактоза спомага за регулирането на чревната микрофлора, забавя образуването на чревни газове и гнилостни процеси. Суроватката се препоръчва да се употребява преди хранене от хора в напреднала възраст, тъй като спомага за намаляване на секрецията на солна киселина.

2. Недостиг на витамини и укрепване на имунитета

Тъй като суроватката съдържа голямо количество разтворими във вода витамини, спомага за попълване недостига на полезни хранителни вещества и дори заменя употребата на плодове и зеленчуци. Диетолозите съветват с цел укрепване на имунитета да се изпива всяка сутрин по 1 чаша млечна суроватка.

3. Борба с наднорменото тегло

Съдържащият се в млечната суроватка витамин В помага за активизирането на мастния и въглеродния обмен, поради тази причина употребата на суроватка се препоръчва за всички, които страдат от затлъстяване и водят заседнал начин на живот.

4. Борба със стреса и депресията

Витамините от група В също притежават свойството положително да въздействат на емоционалното ни състояние. А калият благоприятно въздейства при умора, спомага за подобряване на паметта, концентрацията, вниманието.

Суроватката препятства образуването на стресови хормони и дори способства за повишаване образуването на хормони на радостта като серотонин.

5. Козметични свойства на млечната суроватка

Този млечен продукт притежава уникални козметични свойства и поради тази причина се използва изключително много за разкрасяване.

Белтъците с ниска молекулна маса, които се съдържат в млечната суроватка способстват за растежа и обновяването на клетките, което благотворно влияе на кожата и косата. Освен това суроватката съдържа антиоксиданти, забавящи процесите на стареене.

Сега на пазара се предлагат много козметични средства, които са въз основа на суроватка.

Освен това млечният продукт спомага за екскрецията на излишната течност от организма заедно с шлаките и токсините, а също и на „лошия“ холестерол. На основата на суроватката се произвеждат много детски храни, тъй като по белтъчния си състав най-много напомнят на майчиното мляко.

Как да приготвите млечна суроватка в домашни условия?

Налейте в тенджера литър пастьоризирано мляко и я сложете на котлона. Когато млякото започне да кипва, добавете сок от лимон, бързо смесете и го свалете от котлона. Млякото трябва да се пресече и „парцалите“ са изварата, а суроватката е течността. Прецедете през марля.