В предишната статия описахме 5 начина, които ще ви помогнат да възстановите апетита си след тежки и продължителни лечения на ракови болести. Има още 5 съвета, които ще ви помогнат да увеличите приема на калории, а в резултат и енергията на тялото и дейността на имунната система.

Консумирайте храни с високо съдържание на протеини и калории

Когато се възстановявате от рак, задължително трябва да се храните сутрин. Дори да се чувствате здрави някои от традиционните ястия, могат да ви помогнат да отговорите на вашите хранителни нужди и да подобрят здравословния ви начин на живот, чрез консумацията на високо калорични закуски.

Може да се наложи да консумирате няколко закуски през целия ден, за да отговорите на вашите хранителни нужди. Опитайте се да закусвате с повече високо протеинови храни и да откриете начини да добавите зеленчуци и плодове във вашия план за лека закуска.

Увеличете консумацията на храни, които съдържат повече хранителните елементи

Ако можете да консумирате само малки количества храна, трябва да увеличите плътността на хранителните елементи. Обезмасленото сухо мляко, протеините на прах, сушените плодове, ядките, семената и лененото масло могат да добавят калории и други хранителни вещества.

Отпуснете се преди хранене

Лечението на рак и всички процедури, през които трябва да преминете е стресиращо преживяване и може да бъде причина за липса на апетит. Добрите намерения на семейството и приятелите, които ви насърчават да се храните могат да се превърнат в нов източник на стрес. Трябва да направите всичко възможно, за да се справите със стреса и да се отпуснете, преди хранене.

Има много стратегии за релаксиране, например отидете на разходка. Тази дейност ще понижи нивата на стрес и ще подобри апетита. Също така може да слушате нежна музика преди и по време на хранене.

Консумирайте храни, които имат стайна температура

Понякога миризмата на храната може да понижи апетита ви. Ако миризмите ви притесняват се опитайте да замените студените храни с такива, изложени на стайна температура, понеже имат по-малко аромат и вкус.

Може да си приготвите сандвич с протеини, набавени от салати, риба тон, пилешко месо или яйца или да консумирате прясно изцеден доматен сок или зеленчуков шейк. Пълнозърнестите и бобовите салати могат да се окажат изключително полезни за вашето здраве по време на възстановителния ви период.

Посъветвайте се с онколог за прием на медикаменти, които да стимулират апетита

Ако изброените по-горе съвети не помагат да подобрите състоянието си и да повишите апетита си потърсете мнение от медицинско лице. Вашият онколог може да ви предпише стимулант, който да подобри апетита ви. Медикаментите могат да ви помогнат да подобрите състоянието си, въпреки че както при повечето лекарства могат да проявят и странични ефекти. Когато разговаряте с лекар не забравяйте да попитате кои са положителните и отрицателните страни от приема на медикаменти.

Медикаментите, предназначени за увеличаване на апетита показват добри резултати при хората, които страдат от рак. Те включват мегестрол ацетат (Megace), миртазапин (Remeron) и дронабинол (Marinol). Важно е да се отбележи, че медикаментите като дронабинол имат ефект върху мозъка, който наподобява този от марихуаната и затова трябва да обсъдите приема им с онколог.