Ракът и лечението му могат да допринесат за загуба на апетит, а приемът на храна е важен за получаването на енергия и витамини, които да укрепят тялото и да помогнат за лечението на болестта. Когато организмът не приема достатъчно калории се понижава и производителността му в резултат от липсата на енергия и може да чувствате постоянна умора. Дефицитът на достатъчно хранителни вещества може да доведе до загуба на тегло или мускулна маса, което ще навреди на дейността на имунната система и ще възпрепятства лечението и процеса на възстановяването на организма.

За щастие учените са открили няколко стратегии, които може да използвате, за да предотвратите загубата на апетит и енергия, както и на ценни за тялото вещества. Следват десет изпитани полезни съвета, които ще ви помогнат да отговорите на вашите хранителни нужди, когато загубите апетит.

Останете активни

Понякога дори малката активност може да стимулират апетит. Интензивната физическа активност на открито може да увеличи производството на хормон, известен като грелин, който е отговорен за апетита и желанието за консумация на повече храна. Доказано е, че дори 30 минутна дейност може да увеличи на производството на грелин, а в последствие и апетита. Ако 30 минутна активност ви изглежда непоносима, опитайте няколко по-кратки сесии на активна дейност през целия ден.

Как може да определите какво представлява лека до умерена активност?

По принцип всяко движение, което извършвате като ежедневна дейност, но не ви натоварва е лека активност. Някои примери включват разходка из квартала, йога, градинарство (като плевене), домакинска работа с ниска интензивност, лека силова тренировка или припряно плуване.

Опитайте да заместите храненето със здравословна напитка

Ако не сте гладни, но трябва да набавите необходимите на организма калории, протеини и хранителни вещества си направете напитка от прясно изцедени плодове или зеленчуци. Консумирайте висококалорични шейкове като не забравяте да попълните нуждите на тялото от протеини през целия ден. За да изчислите броя на течните калории може да включите продукти, чиито хранителните съставки и микроелементи са подобни на тези, които ще получите в резултат от редовното хранене.

Вземете здравословна доза омега-3

Съществува голямо разнообразие на омега-3 мастни киселини, но най-важната омега-3, която подпомага работата на метаболизъма и поддържането на здравословно тегло, когато имате лош апетит е ейкозапентаенова киселина (EPA). Някои проучвания показват, че 1500 мг EPA на ден е оптималната доза, но не трябва да приемате каквито и да е добавки, преди да се консултирате с лекар.

Как да определите храната, която има най-много ползи за възстановяването на тялото и да я консумирате в правилния етап от деня?

Възможно е да има време от деня, през което да изпитвате най-много глад. Постарайте се да консумирате колкото се може по-здравословно количество храна през този период, докато задоволите нуждите на тялото си. Учените съветват, че закуската е най-важният етап от храненето през деня. Ако спазвате това правило се опитайте да направите закуска си основно хранене. Ако зеленчуците не са привлекателни по-късно през деня, опитайте се да ги консумирате в омлет на закуска или да си изцедите чаша зеленчуков сок.

Яжте често през деня, но в малки количества

Въпреки че звучи нелогично храненето в по-малки количества, но по-често през деня може да ви помогне да получите повече калории, протеини и други хранителни вещества. Повечето хора са свикнали да се хранят три пъти на ден, но за някои това може да бъде непоносимо и просто да отместват чинията настрана, без да се хранят с нищо. В такива случаи трябва да се консумира по-малко количество храна на няколко часа през деня, за да се контролира нормалния прием на калории, необходим за възстановяване на тялото.