Когато консумирате здравословни храни може да подобрите дейността на имунната система, защото ще осигурите на тялото си необходимите витамини, минерали, фитохимикали и други хранителни вещества, от които се нуждае, за да се запази здравината на клетките и да се предпази от причиняващи ракови заболявания агенти от околната среда като токсини и патогени като вируси.

Консумацията на полезни храни може да понижи възпалението в тялото и появата на състояния, които се свързват с рак и други болести.

Ако искате да се уверите, че ще получите достатъчно хранителни вещества, за които е известно, че ще подобрят максимално оптималното функциониране на имунната система трябва да се съсредоточите върху консумацията на:

Храни, богати на витамин С

Витамин С увеличава производството и активността на белите кръвни клетки и помага за укрепване на имунната система. Най-добрите източници на важните за организма витамини са броколи, чушки, ягоди, цитрусови плодове, киви и брюкселско зеле.

Храни с високо съдържание на витамин Е

Витамин Е неутрализира вредните свободни молекули на радикалите, които причиняват увреждане на клетките и дава възможност на имунната система да се съсредоточи върху подобряването на здравословното състояние на организма. Най-добрите източници на витамин Е са: ядки, семена, растителни масла, спанак и домати.

Храни, богати на цинк

Цинкът е от съществено значение за правилното функциониране на Т-клетъчната функция. Предполага се, че играе важна роля в правилно функциониране на лимфоцитите (малките бели кръвни клетки, които участват в имунната реакция на организма). Тази дейност може да участва пряко в производството на антитела и помага за борбата с инфекциите. Добрите източници на цинк могат да се открият в храни като: постно месо, черен дроб, птиче месо, миди, черен боб, зелен грах, пълнозърнести храни, кисело мляко, пшеничен зародиш, сусам, тиквени семки, тъмен шоколад и фъстъци.

Храни, богати на бета-каротин и други каротеноиди

Бета-каротинът подсилва тимусната жлеза (жлеза в горната част на гръдната кухина, която обработва лимфоцитите), което го прави един от най-важните фактори за правилно функциониране на имунната система. Най-добрите източници на бета-каротин и други каротеноиди са оранжевите плодове и зеленчуци, включително моркови, кайсии, нектарини, манго, тиква и сладки картофи.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Тези основни мастни киселини са причина за предотвратяване на възпалението и стимулиране на имунната система, но когато се консумират в излишък могат да имат обратен ефект и да подтиснат дейността на имунната система. Ако си набавяте омега-3 мастни киселини от хранителни източници има малка вероятност да получите твърде много. За добавите този хранителен елемент консумирайте морските храни като сьомга, сардина, херинга, семена ядки, рапица и лененото масло.

Чесън

Чесънът съдържа алицин, който е силен антиоксидант и може да се пребори с различни патогени. Освен това служи като естествен антибиотик и има противовъзпалителни свойства. В допълнение чесънът съдържа селен, който е посочен като важен минерал за имунната система.

Селенът стимулира развитието и функцията на всички видове бели кръвни клетки и подобрява способността на лимфоцитите и естествени клетъчни убийци, като активира и отговаря на нашествениците като бактерии и вируси. Алицинът се получава от прясно нарязан или счукан чесън. Селенът също може да се открие в чесъна, постното месо, мидите, зеленчуците и зърнените храни.