Независимо дали имате проблеми с концентрацията рядко, или постоянно факторите за това състояние могат да са разнообразни. Причина може да бъде заобикалящата ни среда или емоциите, които отвличат вниманието ни от ежедневните дейности. Психологът Луси Жо Паладино предлага няколко съвета, с които ще се справим с разсейването, като започнем от влиянието на социалните медии.

Социални медии

Избягвайте да влизате в сайтовете за социални медии, когато сте на работа. Ако се чувствате принудени да проверите нещо, го направете по време на почивките, когато постоянния поток от съобщения няма да пречи на концентрацията ви. Ако не можете да устоите и влизате в по-често поставете лаптопа си някъде, където няма да имате достъп до интернет за няколко часа.

Проверяване на имейла

Въпреки че много имейли са свързани с работата, те все още отвличат вниманието на потребителя от текущия му проект. Няма да постигнете голям напредък, ако постоянно прекъсвате работата си, за да отговорите на всяко съобщение.

Вместо да проверявате непрекъснато електронната си поща, си определете точни часове за тази дейност. През останалата част от деня можете да затворите имейла си, за да имате по-големи отрязъци от време, в които може да работите без прекъсване.

Мобилният телефон

Със сигурност е по-смущаващо да ви звъни телефонът, отколкото да получавате имейл. Изключете звука и оставете телефона извън обсега ви, за да не ви притеснява.

Сложете идентификация на обаждащия се, за да разграничите служебните и семейните обаждания от останалите. Ако подозирате, че обаждането не е спешно, пропуснете разговора, особено ако работите по важен проект. Може да заглушите звука на телефона, така че да не се изкушавате да отговорите. Изберете ненатоварено с работа време, за да проверите за гласова си поща. Прослушването на всички съобщения наведнъж ще ви разконцентрира по-малко, отколкото всяко прослушване отделно.

Мултифункционалност

Ако сте усвоили изкуството на мултифункционалността най-вероятно смятате, че извършвате повече работа за по-малко време. Помислете отново, казват експертите. Изследванията показват, че губите време, когато измествате вниманието си от една задача към друга. Крайният резултат е, че работите по три проекта едновременно и това отнема много повече време.

Когато е възможно се концентрирайте върху един проект, особено ако работите върху интензивна или високо-приоритетна задача. Спестете мултитаскинг уменията си за домакинска работа, която не е спешна или взискателна и по този начин няма да навредите на проекта си, докато разговаряте по телефона.

Скука

Някои от задачите, които трябва да извършваме ежедневно са по-интересни от други. Скучните дейности могат да ви направят уязвими към занимание със странични неща като телефон, интернет, дори почистване на работното място може да изглежда съблазнително, ако сте отегчени.

Най-лесния начин да овладеете ситуацията е да сключите сделка със себе си. Ако вършите скучна за вас дейност за определено време може да се наградите с 10-минутна почивка. Наградете се с кафе, любима закуска или на разходка навън. Досадните задачи са по-лесни за изпълнение, когато има нещо, което да очаквате с нетърпение. В този случай усвояването на мултитаскинг може да се окаже полезно.

Мисли

Трудно е да се съсредоточите върху поставените ви задачи, ако се притеснявате за поръчки или имате много домакинска работа за вършене. Дори да се тревожите за разговор, който сте имали вчера, не го разигравайте в ума си. Насочването на мисли в негативна посока може да доведе до бързо разсейване.

Един от начините да прогоните неприятните мисли е като ги запишете. Направете списък на поръчките, домакинската работа или други задачи, които планирате да свършите по-късно. След като тези мисли са на хартиен носител, ще имате възможност да ги забравите за известно време.

Кои са другите 6 причини, които ни разсейват и пречат на концентрацията, четете в Lechenie.bg