С настъпването на лятото лекарите травматолози отбелязват увеличаване на броя на пациентите с травми, фрактури и изгаряния. Особено често през лятото при травматолозите попадат деца с различни видове травми. Какви са най-честите летни травми и как правилно да се справяме с тях?

1. Травми и увреждания на сухожилията

Каранията на колело, на ролери често не остават без последствия. Любителите на екстремната конна езда – също са чести пациенти на травматолозите. Най-често при лекарите специалисти по ортопедия и травматология идват деца и млади хора с контузии и увреждания на ставите.

В първите часове след получаване на такива травми е необходимо на засегнатото място да се постави лед, което спомага за облекчаване на отока и на болката. В рамките на първите 2-3 денонощия е необходимо прилагането на различни охлаждащи мазила, а след това и външни средства за подобряване на кръвообращението и за ускоряване на заздравяването.

Важно е да се има предвид, че фрактурите на глезените не зарастват за 2.5 седмици и затова не трябва да се отлага посещението при травматолог.

2. Изгаряния

Изгарянето на кожата е често срещан проблем, поради който се налага посещението на травматолог, особено в период на откритите барбекюта сред природата и лагерните огньове.

Ако при получаването на изгаряне не се образуват мехури, то мястото на изгаряне е необходимо незабавно да се постави под студена течаща вода за 15-20 минути. Дори при повърхностните изгаряния е необходимо, колкото е възможно по-бързо да се потърси лекарска помощ, особено ако дете се е изгорило.

3. Ожулвания и драскотини

За децата и юношите нито едно лято не преминава без синини и драскотини. При получаването на такива травми е важно в първите минути раната да се обработи с антисептик, за да се избегне заразяване. За тази цел е необходимо използването на специални антисептични разтвори, кислородна вода или йод. Отгоре е препоръчително поставянето на бактерициден пластир или бинт.

4. Ако се закачите с куката на въдицата

Лятото е дългоочакваният сезон на риболова, когато можете да прекарате времето си сред природата, а също и да успеете да хванете доста риба. Но едно такова приятно прекарване на време като риболова може да се помрачи от елементарна травма. Дори опитните рибари могат да се закачат на собствената си кука. Но не е едно и също, ако куката се закачи за ръка или крак и когато понякога наранява лицето.

Ако сте се закачили на собствената си кука, която е преминала през кожата ви и е излязла навън, то тогава е необходимо да огънете с клещи куката и след това тя лесно ще излезе. Задължително дезинфекцирайте засегнатият участък от тялото.

5. Фрактури

Счупванията се срещат не само в студените зимни месеци, когато повечето улица са заледени, но и през лятото, когато има толкова много възможности за приключения, особено за по-активните деца.
Първа помощ при подозрение за фрактури се състои в обездвижване на увредените крайници.

Крайникът се фиксира между 2 парчета дърво или някакви други предмети, поставя се превръзка и след това е добре човекът с фрактурата да се откара до център за спешна медицинска помощ, от където съответно да му издадат направление за рентгенография с цел потвърждаване на диагнозата – фрактура.