Слуховете твърдят, че отнема доста време, за да си приготвите здравословно готвено ястие. Това обаче не е вярно. Без да се подлагате на диета или да жертвате вкуса, има прости съвети и насоки, с които лесно ще разнообразите вечерята си и ще я направите по-здравословна.

Това са лесни и удобни практики като навика да сипвате по-малко количества или да замените една храна или напитка с друга, например вместо плодов коктейл на вечеря да сервирате чаша хубаво червено вино. И разбира се, преди да помислите, че всичко това просто звучи прекалено хубаво, за да може да се превърне в истина или реалност, прочетете следващите няколко съвета, за да видите колко наистина лесно можете да постигнете така желания ефект и храната ви да остане питателна, вкусна и здравословна.

Опаковайте излишъците – понякога да хапнете повече може да направи от едно хубаво ядене нещо не чак толкова хубаво. Ако се измъчвате от чувство на вина, че сте изяли повече отколкото трябва, опаковайте допълнителните храни преди още да сервирате основното ястие. Така не само, че ще има какво да хапнете за обед на другия ден, а и ще е по-малко вероятно да преядете.

Сменете белия ориз с кафяв – белият ориз може да е удоволствие, което да ви вмени дълготрайно чувство за вина, така че постарайте се да го замените с кафяв ориз. Той е значително по-богат на хранителни съставки и вещества и дори се твърди, че може да намали риска от заболяване от диабет 2.

Разделете се с маслото и хляба – престанете с не чак дотам полезния навик да си похапвате хляб с малко преди вечеря. Ако трябва да сложите нещо в устата си преди да седнете на масата, постарайте се да намерите по-здравословна и никокалорична опция, която съдържа продукти, богати на фибри като зеленчуци или дори оризови крекери. Така сериозно ще намалите калориите, които постъпват в организма ви още преди да сте пристъпили към самата вечеря.

Отново помислете върху проблема с пастата – лесен начин да спестите около 130 калории е като замените вида на спагетите, макароните и юфката, които слагате в тенджерата. Спагетите скуош са добър заместител на тези от бяло брашно, наред с това се приготвят лесно и могат да се комбинират с редица други храни, дори и пържени скариди.

Пийте вино, а не миксове – при все, че плодовите коктейли са страхотни на вкус, освежаващи и приятни, те лесно могат да добавят около 400 калории към менюто ви! Ако искате да не напълнявате на вечеря, пийте вино. То е богато на антиоксиданти и е едва около 100 калории на чаша.

Изхвърлете сушените плодове – вместо да слагате в салатата сушени плодове, които се равняват на около 130 калории за четвърт чаша, изберете свежите плодове. Те са както по-полезни и по-вкусни, така и много по-ниско калорични.