Атрозата е заболяване на хората в старческа възраст. Но е нужно да пазим ставите си още от млади. Какво понижава риска от тяхното ранно разрушаване, а какво способства за него?

Полезно

Редовно физическо натоварване

За да работят добре ставите, в техните хрущяли трябва своевременно да постъпват хранителни вещества. В самия хрущял няма кръвоносни съдове, затова той получава хранителни вещества от околните тъкани. А когато се движим снабдяването им с кръв съответно се засилва.

Особено полезни са ходенето и плуването. Отделяйте им макар и само по 1 час дневно – може и с прекъсвания, рискът от атроза ще намалее значително.

Редуване на труд и почивка

Ставите могат да издържат много големи натоварвания, но не са в състояние да ги „търпят“ постоянно. Затова при физическа работа на всеки 1.5-2 часа е необходимо да се правят почивки.

Полезно е да се правят упражнения за разтягане на тези зони, които са били особено натоварени – това намалява напрежението върху тях и се подобрява снабдяването им с хранителни вещества. Също така не е лошо да загреете ставите, които по време на работа почти не са се движили.

Храни богати на колаген

Колагенът е белтък, който влиза в състава на хрущялите, сухожилията и костите, правейки ги по-еластични и гъвкави. Синтезира се от организма, но с напредването на възрастта и при повишено натоварване неговото производство се забавя, затова е полезно да си набавяме колаген чрез храната.

Най-много се съдържа в желето от месо, но в него има и много холестерол. Най-добре е да се яде желето от рибата и от нейната заливка. Приготвя се от желатин, който е производен на колагена.

Обувка с мека еластична подметка

Всяка крачка – това е всъщност удар на стъпалото по земята. Меката еластична подметка поема върху себе си амортизацията и в резултат налягането върху хрущялите вътре в ставите се понижава, а това означава, че се и понижава рискът от тяхното преждевременно износване.

За здравето на опорните стави е също важно обувката да бъде достатъчно широка, нейният връх достатъчно мек, а токовете – не по-високи от 4 сантиметра.

Вредно

Прекомерни физически натоварвания

При тежко физическо натоварване налягането върху ставите многократно се увеличава. Това води до микротравми на хрущяла и до неговото преждевременно разрушаване. Особено голям е рискът, ако работата или тренировката в спортната зала не съответства на физическата подготовка на човека.

Някои видове фитнес упражнения са сами по себе си вредни са ставите. Това са тежката атлетика, бягането, скоковете, степ аеробика.

Дълга еднотипна работа

Шивачите често развиват артроза на китките на ръцете, художниците – на раменните стави. Всичко е просто – първите по няколко часа подред изпълняват движения с пръсти, вторите държат в ръцете си четка.

Продължителните еднотипни движения увеличават натоварването върху ставите. Както и дългият престой в една поза – клекнало, седнало, наведено положение. Не забравяйте да ставата и да се разгрявате.

Мазни храни, фаст фууд, захарни изделия

Злоупотребата с тези храни води до покачване на телесната маса. Излишните килограми съществено увеличават натоварването върху опорните стави – коленни и тазобедрени.

И не е изненадващо, че те започват да се разрушават. Учените са изчислили, че при жените, страдащи от затлъстяване, артроза на коленните стави се развива 4 пъти по-често отколкото при стройните им връстнички и протича доста по-тежко.