Много от храните, които ежедневно консумираме, могат да ни накарат да се чувстваме подути или да натрупаме голямо количество мазнини в областта на талията за кратък период.

В някои случаи, дори храни, които не съдържат захар или фибри, могат да доведат до този неприятен ефект, при който имате чувството, че ще се пръснете.

За да предотвратите усложнения на храносмилането трябва да познавате и избягвате храните, които предизвикват подобен ефект.

Захарни алкохоли

Захарните алкохоли са заместители на захарта, те се разграждат частично от организма. Срещат се в продукти, които не съдържат захар - дъвки, бонбони и диетични бисквити. Тези хранителни вещества осигуряват по-малко калории в сравнение с обикновената захар.

Въпреки това алкохолите могат да причинят стомашно-чревни странични ефекти като газове, подуване и диария. Най-добрият начин да избегнете подобен проблем е да ограничите консумацията им.

В случаите, когато не сте наясно дали храната съдържа захарни алкохоли, проверете хранителните и стойности, където са посочени като сорбитол, ксилитол и малтитол.

Безалкохолни напитки

Независимо от вида на безалкохолната напитка - сода, кола, тоник, консумацията на прекомерно количество води до подуване на стомаха. Технологията, чрез която се създават безалкохолните напитки, включва процеса карбонизация, който предизвиква разширяване на корема.

Друга причина за появата на това неприятно усещане е богатото количество захар, което съдържат безалкохолните напитки.

Захарта се съдържа под различна форма, в зависимост от вида на напитката, тя може да бъде царевичен сироп, подсладител или сок от захарна тръстика. Води до повишено ниво на кръвната захар и покачване на инсулина. Тялото започва да складира излишната захар, поради което се натрупват мазнини в областта на корема.

Сладолед

Консумацията на сладолед, води до увеличаване на кръвната захар и повишаване на нивата на инсулина, който помага за натрупване на мазнини в областта на талията. Сладоледите, които се произвеждат от краве мляко, съдържат лактоза, която води до проблеми с храносмилането при много хора.

Дори хората, които имат поносимост към лактоза могат да получат спазми и подуване на корема, заради ниските температури.

Може да консумирате сладолед веднъж на две седмици в ограничени количества, за да нямате стомашни проблеми. Ако имате непоносимост към лактоза, проверете съдържанието на опаковката.

Хот дог

Тлъстото месо, с което се прави хот догът, съдържа голямо количество наситени мазнини, които запушват артериите и увеличават натрупването на тлъстини в областта на талията. Обикновено в съдържанието му има голямо количество натрий, което може да е причина за задържане на вода, която ни прави подпухнали и вяли.

Дъвки без захар

Дъвките почти нямат калории, а повечето от тях не съдържат захар, въпреки това, те могат да подуят корема. Дъвките без захар съдържат захарни алкохоли, които увеличават чревните газове и подуват стомаха. Според изследванията дъвките без захар, предотвратяват развитието на зъбен кариес.

Зеле

Зелето е изключително полезно за здравето, въпреки че предизвиква проблеми с храносмилането, като увеличава производството на газ в стомашно-чревния тракт.

Ако консумирате зеле, ще забележите, че макар и временно се наблюдава подуване в областта на талията, а това може да бъде проблем, ако отивате на плажа. За да подпомогнете лесното усвояване на зелето, сгответе го - след като премине термична обработка, то предизвиква по-малко газове.