На практика всеки съвременен човек е загрижен за своя имунитет. Въпреки това най-голям интерес към този въпрос се проявява по време на ръста на заболеваемостта от грип и от остри респираторни заболявания.

Но що се отнася до сезоните, особено през пролетта, изтощеният от дългата зима организъм, изисква особени грижи.

Човешкият организъм е много фина система, която е крехка и уязвима и едновременно на него могат да му въздействат множество неблагоприятни фактори, предизвикващи заболявания.

Екологията и околната среда, качеството на храната, културата на хранене, сезонните и температурните условия далеч не са пълния списък от фактори, оказващи влияние върху здравословното състояние на организма.

За съжаление, повечето от тях не можем да избегнем, но това не означава, че не съществуват възможности за намаляване на честотата и интензивността на заболяванията.

Следва да се отбележи, че имунната система на организма е основната негов защита срещу патогенни бактерии и вируси.

Тази способност на човешкото тяло да се съпротивлява на вредните за него агенти и с вещества с антигенни свойства, е абсолютно необходима за осигуряване на неговата нормална жизнена дейност в условията на оптимална функция на всички органи и системи.

Какво е необходимо да знаете, за да изберете правилните начини, които ще ви помогнат да справяте по-лесно със заболяванията?

Закаляване и здраве

Надежден защитник от много вирусни и простудни заболявания може да стане закаляването – което всъщност представлява един вид процедура, насочена към повишаване на устойчивостта на организма към различни патогенни за него фактори.

Закаленият организъм по-лесно понася есенно-зимния период, когато ОРВИ, грипът и настинката често са неканени гости. Подготвените със закаляване хора или не боледуват изобщо или понасят заболяванията много по-лесно и по-бързо от тези, които пренебрегват полезните процедури.

За да се постигнат положителни резултати, закаляването трябва да се провежда редовно и постоянно. Причина за прекъсване на курса по закаляване може да стане само заболяване, с оздравяването от което, полезните процедури е необходимо да продължат отново.

Закаляването е препоръчително да стане част от начина на живота, само в този случай резултатът от него ще надмине всички очаквания, заболяванията ще започнат да ви безпокоят по-рядко и в крайна сметка ще бъдат напълно осуетени.

Съществуват множество процедури по закаляване. Преди да започнете да укрепвате тялото си по този начин, е необходимо да се убедите в липсата на противопоказания за това и да изберете най-оптималните за вас методи.

Водата ще ви помогне да бъдете здрави

Едни от най-разпространените и при това най-ефективните начини да не боледувате са водните процедури. Те включват контрастните душове както на цялото тяло, така и на определени негови части, обтриване на тялото с влажна кърпа, ежедневните обливания с хладка вода.

За контрастни душове се подразбират обливанията на тялото с вода с противоположни температури – гореща и студена.

Начинаещите следва да имат предвид, че разликите в температурата на вода първоначално не трябва да бъдат големи, но температурният диапазон от ден на ден е препоръчително да бъде увеличаван. Контрастни душове могат да се правят както на цялото тяло, така и отделно за ръцете и/или за краката.

Не е маловажно и с каква температура на водата ще бъде завършена процедурата. Желаещите да се ободрят и да почувстват прилив на енергия е необходимо да завършват процеса със студена вода. И обратно обливането на тялото с гореща вода накрая подпомага отпускането и способства за по-бързо заспиване.