Дали е само тежко главоболие или мигрена? Имайте предвид тези често срещани признаци, които подсказват, че е време за лечение на мигрена.

Знаете, че болката от мигрената е сложна и също така са и симптомите и знаците, които ви подсказват, че страдате от нещо повече от просто обикновено главоболие. Някои ранни признаци могат да се появят дни преди пристъпа на мигрена, докато други често срещани симптоми, като гадене например, се случват заедно с пристъпа на болка. Също толкова фрустриращи, колко и самата мигрена, симптомите са индивидуални за всеки човек и различните хора ги преживяват по различен начин.

Ключът към това да разгадаете какви са вашите е да обърнете внимание на обкръжаващата ви среда и да забележите както отключва главоболията.

Ето и няколко често срещани и разпространени алармиращи признака, за които да сте нащрек:

1. Прозяване – ден или два преди да настъпи мигрената, може да се окаже, че се прозявате по-често от обичайното. За много хора това е досаден признак, но той ви дава време да стартирате плана си за лечение на мигрената. Други подобни ранни предупредителни признаци, съпътстващи прозяването, могат да бъдат задържането на течности, глад, отпадналост, жажда, замаяност и отнесеност.

2. Аура – тези визуални ефекти, които се състоят в това да виждате петна или звездички, замъглено зрение и др. започват от 30 минути до час преди да настъпи мигрената и изчезват напълно точно преди пристъпа. За жените има още една важна причина да следят появата на аура – жени в предменопауза, които получават подобни симптоми преди мигрена са с увеличен риск от удар.

3. Гадене – някои знаци и симптоми варират сред хората, които страдат от мигрена. Гаденето е сред тези признаци, които някои могат да изпитат преди мигрената да ги удари. Има и други здравословни проблеми, които могат да предизвикат гадене с мигрената като грип или менингит. Гаденето няма да може да ви позволи да ядете, а при някои хора то е придружено и с повръщане.

4. Болки в едната част на главата ви – главоболието от напрежение и стрес и другите видове главоболия се отразяват на цялата глава или най-малкото и на двете страни на черепа. Също както с гаденето, увеличената болка само в едната страна на главата е показателен знак, че имате мигрена, а не просто обикновено главоболие. Обикновено, болката от мигрената се задълбочава с физическата активност.

5. Чувствителност към светлина или звук – хора, които страдат от мигрена, често се оплакват, че главоболието им е придружено от остра чувствителност към звук и светлина. По-малко на брой хора се оплакват от висока чувствителност на кожата. Също така, за някои пациенти определени звуци, светлини или миризми могат да отключат мигрената.

6. „Игли и карфици“ – промяна в усещанията, като тръпки и пълзене по ръцете или краката, безчувственост в крайниците или частите на лицето и други части на тялото могат също да се асоциират с мигрената. Това може да настъпи заедно с аурата или дори по време на главоболията от мигрената. Тази част от физическите усещания често са алармени знаци и могат да увеличат безпокойството и стреса от мигрената.

7. Замъглено виждане – подобен тип неразположение може да бъде част от аурата или да настъпи със самото главоболие от мигрената. Смята се, че подобно на аурата, замъгленото виждане е причинено от промяната на потока на кръвта към мозъка.