Имам чести стомашни болки. Може ли някакъв съвет как да ги спра? - Ако се налага да си задавате този въпрос, значи със сигурност имате проблем, чието решение трябва да откриете час по-скоро.

Ако имате периодични болки в абдоминалната област, веднага трябва да отидете на лекар. Подобен тип дискомфорт може да е знак за сериозно заболяване. Обаче, ако става въпрос за стомашните болки, които получаваме от време на време, то има няколко неща, които можете да направите, за да ги предотвратите.

- Уверете се, че се храните нормално и храните, които приемате, са богати на фибри;
- Пийте голямо количество вода всеки ден;
- Тренирайте редовно;
- Ограничете храните, които предизвикват газове.

Ето и някои от тях: варива, особено изсушени бобени зърна и грах, печени фасулени зърна, соя.

Млечни продукти като мляко, сладолед и сирене

Зеленчуци като моркови, броколи, брюкселско зеле, краставици, кисело зеле, аспарагус, картофи, лук.

Плодове като сини сливи, кайсии, ябълки, стафиди и банани.

Храни, които съдържат пшеница като зърнени продукти, хляб и паста.

Мазни храни като пържено пиле

Газирани алкохолни и безалкохолни напитки също не са за препоръчване, защото те подуват стомаха. Болките в абдоминалната област често са породени от преяждане. Понякога те са резултат на инфекция.

Но също така болката може да е симптом на заболяване, което се нуждае от спешна лекарска намеса. Все пак в абдоминалната област се намират само няколко органа. Локацията и местоположението на болката могат да информират вашия лекар в какво се състои проблемът.

Ако тя е локализирана около пъпа, това може да е признак за апандисит или проблем с тънките черва. Проблемите със стомаха се отразяват с болка в горната средна част на абдоминала. Постоянна болка в тази област може също така да означава и проблем със жлъчния мехур, панкреаса или горната част на тънките черва.

Необичайно е болка да се появява в горната лява част на абдоминалната област. Такава болка може да е в резултат на проблеми с дебелото черво, стомаха, далака или панкреаса.

Интензивна болка в горната дясна част на коремната кухина най-често е свързана с възпаление на жлъчния мехур.

Болка ниско долу може да е причинена от дебелото черво. Жени с инфекция на уринарните пътища също могат да чувстват подобна болка.

Ако изпитвате болка в долната дясна част, това може да означава, че дебелото ви черво е възпалено. Апандиситът също може да се разпространи в тази област. Ако изпитвате болка в долната лява част на коремната кухина, най-вероятно имате проблем с края на дебелото черво.

Разбира се, не трябва да разчитате на самодиагноза, основаваща се на тези общи насоки. Болkите в абдоминалната област могат да се движат от една зона към друга. Например, болката от възпалена жлъчка може да се премести към дясното ви рамо. Също така проблеми със сърцето или белите дробове също може да причини болки в коремната кухина.

Ето и няколко признака, асоциирани с опасни заболявания. Ако усетите подобна болка, непременно потърсете лекарска помощ:
- Внезапна и силна болка;
- Болка, която се разпространява към гръдния кош, раменете или врата;
- Остра, продължителна или честа болка;
- Болка, която се засилва и влошава;
- Повръщане на кръв;
- Кръв в изпражненията;
- Подуване и чувствителност в абдоминалната област;
- Недостиг на въздух;
- Замаяност;
- Треска с висока температура.