Смятате, че знаете за своя организъм практически всичко? Човекът е толкова сложно устройство, че на учените им предстои още много да узнаят за неговата природа.

Човечеството отново и отново прави открития за себе си, и човек през целия си живот узнава все нещо за собственото си тяло.

Почти сме сигурни, че центърът на женската същност – влагалището, има още с какво да ви удиви.

1. Може да спасява животи

Сега се провеждат клинични изпитвания за безопасността на ендометриалните регенеративни клетки или „стволови клетки“, за лечение на пациенти със застойна сърдечна недостатъчност.

Те се извличат от менструалната кръв, за да генерират различни клетки в организма. В дадения случай стволовите клетки се превръщат в мускулни.

Към настоящия момент това са експериментални изследвания, а не обичайна процедура, но в случай на успех това може да помогне на много пациенти.

2. Способно е да се превърне в капан за пениса

Това е рядко явление, което се нарича penis captivus, което означава пленяване на члена.

По време на полов акт тазовите мускули на влагалището притискат фалоса много по-силно от обичайното, и изваждането му се превръща в изключително трудна задача.

Също виновник за това явление се сочи вакуума, който се създава във влагалището.

3. Вагината е способна на множество видове оргазми

Клиторен, вагинален, шиечен, смесен и така нататък – в зависимост от това коя част е стимулирана.

И върхът на насладата е множествения оргазъм, който се случва, когато леко се е отпуснала след първия оргазъм, но не напълно, и след това следва нова вълна, и вълна.

4. Могат да бъдат две

Това е голяма рядкост и все пак някои девойки се раждат с двойна матка и с влагалище, разделено на 2 отделни кухини. При това такива момичета си имат, както и останалите, 2 фалопиеви тръби и 2 яйчника.

Коварството на тази анатомична особеност е в това, че 2-те отделни матки могат да съществуват в противофаза, и на жената да ѝ се налага да търпи 2 месечни цикъла в месеца.

Дори вече бидейки бременна такава жена може след няколко дни, седмици или месец да забременее с втори плод.

5. Може да променя цвета си

Както е известно, влагалището може да е с всякаква форма и размери благодарение на генетиката. Но се оказва, че могат да променят и цвета си.

По време на сексуалната възбуда или на бременността поради повишеният приток на кръв се изменя и цвета на външните полови органи, включително и на вагината се променя – тя става по-тъмна на цвят.

6. Има собствена почистваща функция

Именно с това се обясняват прозрачните и белите течения. Това е абсолютно нормално – по този начин се отмиват бактериите и старите клетки, за да се предотврати попадането в матката на всякакви бактерии.

7. Вагината може да стане по-силна

И не само с помощта на упражненията на Кегел, които подобряват качеството на оргазъма.

Причината е в тазовото дъно. Приблизително една от три жени страдат от дисфункция на мускулите на тазовото дъно, което води до проблеми с контрола на пикочния мехур, неволни изпускания на урина и болка.

 

И това не се случва само на възрастните или на родилите жени. Това се случва с жени на всяка възраст, включително и девойки, които все още не са раждали.