Красивата кожа е важен елемент на красивата външност. Тя служи за привлекателен фон, на който всички черти на лицето придобиват неповторима уникалност.

Не всяка жена се грижи за себе си педантично и често се уповава на чудодейните свойства на съвременните козметични средства и при пренебрегване на някои правила.

Добрият външен вид и здравето на кожата е възможно да се повлияят неблагоприятно влияние лошото хранене, прекомерното използване на козметика, неправилната грижа за кожата и други въпроси.

Грешките, които вредят на кожата 

1.Изборът на неподходящи козметични продукти

От правилния избор на подходяща козметика зависят желаните резултати. Козметици и дерматолози препоръчват да се закупува козметика при съобразяване с критерии като:

  • Възраст, тип на лицето;
  • Тип на кожата;
  • Време от годината и климатични особености.

В случай на каквито и да е съмнения е необходимо да се потърси консултация от опитен козметик.

При избор на качествен продукт е по-добре да не се използва постоянно и да не се разсейваме  разнообразни експерименти и да се поддаваме на пленителните реклами на различни нови продукти.

2.Често миене

Доста разпространено явление са цяла редица от грешки, свързани с използване на козметични средства, предизвикващи сухота на кожата. Препаратите, съдържащи спирт или сулфати далеч не са най-добрият избор.

Нежелателно е да се прекалява с миенето на лицето без особена необходимост.

В противен случай кожата губи естественият си защитен слой, а епидермисът започва да се лющи.

Възстановяването на нормалния баланс на кожата изисква полагане на големи усилия и внимателна грижа за лицето.

3.Несвоевременно нанасяне на крем

Съществува разпространена заблуда, че нанасянето на крем на лицето веднага след миене може да подобри процеса на овлажняване на кожата.

За съжаление, това не е така. Грижата за себе си трябва да бъде правилна. След хигиенни процедури се препоръчва лицето да се подсуши с хавлия, да се нанесе овлажняващ тоник или балсам, който трябва напълно да се попива и след това да се използва крем за овлажняване.

4.Миене с твърде гореща или студена вода

Повечето от козметиците смятат, че в случаите, когато няма необходимост да се свиват порите на кожата на лицето, да се използва твърде студена вода е нежелателно.

Топлата вода, почистващото мляко или мицеларната течност на стайна температура е прекрасна алтернатива, с помощта на която може добре да се почисти кожата, без да ѝ се вреди.

5.Злоупотреба с пудрата

Много девойки в старанието си да изглеждат красиво или в опит да маскират несъвършенства на лицето, прекаляват с използването на прекомерно количество пудра.

Разбира се, по този начин може да се премахне нежеланият блясък на кожата или да се скрие внезапно появила се пъпка, но и за страничните ефекти не трябва да се забравя.

Пудрата е козметично средство, което може да запуши порите, вследствие на което на кожата е възможно да се появят повече дефекти.

6.Недостатъчна грижа за кожата около очите

Кожата около очите е много по-нежна и чувствителна, отколкото в други участъци на тялото. Затова изисква използване на специални козметични средства.

Кремът трябва да се нанася около очите, а не на клепачите. А след нанасяне да се разпредели по връхчетата на пръстите в страни от очите, като се започне от външните ъгълчета.

7.Недостатъчна грижа за устните

Известно е, че най-привлекателно изглеждат леко влажните устни в ярък цвят. Необходимо е своевременно да се овлажняват със специални козметични средства, а през зимата да не се забравя за допълнителна защита от пронизващ вятър.

8.Нощният отдих „лице във възглавницата”

Много жени спят на корема или на страни, така че тяхното лице е в постоянно съприкосновение с повърхността на възглавницата. От гледна точка на здравето на кожата, това не е най-добрият избор.

Така е възможна поява на ранни бръчки, освен това контактът с лицето с калъфката предполага потенциална възможност за заразяване на кожата или инфектиране с патогенни микроорганизми.